Parlamentul a votat, în lectură finală, Legea care stabilește înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 58 de deputați PAS, iar cei din opoziție intenționează să o conteste la Curtea Constituțională.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎncă de la începutul ședinței, deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului respectiv de lege.
„Baba se piaptănă, dar noi modificăm Constituția. Solicităm excluderea de pe ordinea de zi a ședinței plenare a proiectului de lege nr. 35. Constituția nu se modifică prin lege organică. Se cere fie referendum, fie o altă modalitate – cu votul a 68 de deputați. Asta dacă vrem să fim corecți”, a solicitat în ședința plenului comunistul Vladimir Voronin.
„Uneori și moșnegii se piaptănă, nu numai babele, trebuie să arătăm frumos toți”, a reacționat președintele Parlamentului, Igor Grosu și l-a rugat pe comunistul Voronin să nu admită în plen „declarații sexiste”.
Deputații BCS și-au atenționat colegii din majoritatea PAS că vor contesta votul majorității la Curtea Constituțională.
„Cer, rog dacă vreți, până la urmă trebuie să manifestam în cadrul juridic. În cazul în care acest proiect va fi votat, ne rezervăm dreptul de a ne adresa la Curtea Constituțională”, a avertizat deputatul Vasile Bolea.
Avertismentul socialiștilor și comuniștilor nu i-a împiedicat pe deputații PAS să voteze proiectul de lege în lectură finală. Majoritatea parlamentară a rămas rece și la protestele opoziției organizate în sala plenului cu pancarte împotriva guvernării PAS. Documentul a fost aprobat cu votul a 58 de deputați în aplauzele furtunoase ale acestora.
„Vă mulțumesc! Cam întârziat votul ăsta… pentru istorie 30 de ani încolo, 30 de ani încoace… Vă mulțumesc!”, a subliniat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE