„Născuți din trădări”. Plecarea lui Nesterovschi din BCS le-a reamintit legislatorilor despre alte „păcate politice” din trecut 

783
0

Replici aprinse în plenul Parlamentului în legătură cu anunțul deputatului Alexandru Nesterovschi că părăsește fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și devine „independent”, dar adept al Mișcării pentru popor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Socialistul Bătrîncea a numit această mișcare drept un „eveniment neplăcut” și a cerut plenului Parlamentului să intervină pentru a opri acest fenomen. De asemenea, el a solicitat organelor de drept să investigheze motivele care au stat la baza deciziei fostului său coleg. Iar lui Nesterovschi i-a oferit șansă să revină în cadrul fracțiunii.

„Mă adresez organelor de drept să se clarifice cu mai multe cazuri, care au avut loc în ultimele 13 luni, când mai mulți deputați din Parlament au fost supuși mai multor presiuni. Fie sunt obligați să părăsească fracțiunea, fiindu-le amenințate și rudele ori persoanele apropiate, fie li se fac oferte generoase pentru a merge la alt partid. Sunt mai multe cazuri. Dacă un deputat decide că fracțiunea nu-l mai reprezintă, el are tot dreptul să-și depună mandatul. Deputatul respectiv (n.r. Nesterovschi) ori să vină la fracțiune și să ne spună în față ce consideră, ori să-și ceară scuze și să revină în echipă, ori să-și depună mandatul”, a menționat socialistul Vlad Bătrîncea.

„Este regretabil. Noi credeam  că va fi primul Parlament fără traseism. Dar dacă  spuneți „A”, atunci spuneți și „B” – cine exact l-a scos pe acest individ și că, de fapt, pe acolo a trecut mirosul de calendar de la „kuliokul”  duty-free și procurorii trebuie să se lămurească cu acest fenomen, pentru că el o să ia amploare dacă nu va fi oprit și condamnat”, a menționat deputatul PAS, Lilian Carp.

Gestul lui Nesterovschi și temerile deputaților din opoziție au generat alte discuții în plen, iar legislatorii și-au amintit despre „păcatele politice” ale trecutului.

„Desigur există o problemă, desigur că este necesar să reglementăm această problemă, să gândim și să aprobăm aici un cadru legal. Dar acum aș vrea să vă reamintesc că partidul dumneavoastră s-a năsut dintr-un act de trădare. Liderul dumneavoastră, după care plâng pușcăriile Moldovei, v-a născut trădând partidul președintelui Voronin. Să nu uitați acest lucru, că voi sunteți născuți toți dintr-un act de trădare. Să nu uitați că în politică există legea bumerangului. Acum voi culegeți roadele pe care le-a cules președintele Voronin cu ani în urmă”, i s-a adresat lui Bătrîncea deputatul PAS, Mihail Druță.

Comuniștii și socialiștii nu s-au lăsat fără replică.

„Ne place să dăm lecții, dar istoria spune că nicio faptă nu se uită. Există deputați în acest plen care au trecut prin trei, patru, cinci, partide politice, s-au regăsit în  trei, patru, cinci legislaturi și ne dau lecții de moralitate. Păcate are fiecare și putem să aducem aminte multe-multe fenomene”, a replicat Bătrîncea.

„Vreau doar să aduc aminte că actualul președinte nu s-a născut în partidul din care faceți parte. Era mai verde. Există loc de discuții să semnăm cu toții împreună. Noi putem pune punct acestui  dezmăț”, a adăugat socialistul Grigore Novac.

Cert este că ambele tabere au convenit că fenomenul trădării politice trebuie să fie combătut și pedepsit.

„Astfel de gesturi, de trădări aduc o lovitură enormă nu doar partidului, sistemului politic, Parlamentului. Este destul unul să facă așa și oamenii sunt justificați să pună întrebări – cum ajung ei. Și aici organele de drept trebuie să fie foarte atente, pentru că eu nu cred în divergențe ideologice, pentru că dacă ele existau, trebuiau să fie dezbateri aprinse. Eu nu cred în vrăji de astea. La mijloc e altceva – corupția politică. Și această corupție politică trebuie stârpită, arătată cu degetul și făcută de râsul râsului, să nu poată ieși din casă până nu se vor lua procurorii de dânsul, să-i fie rușine să se uite în ochii rudelor”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deputatul Alexandru Nersterovschi, care a ajuns în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor, a anunțat că părăsește fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) în Parlament și se face independent. În același timp, Nesterovschi a anunțat că va susține, în continuare Mișcarea pentru popor, din care face parte, inclusiv Partidul „Șor” care organizează proteste în capitală.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE