Un decan și un șef al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, condamnați pentru trafic de influență. Aceștia continuă să activeze în funcții de conducere

420
0

La 10 martie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui decan al facultății de Kinetoterapie ocupațională a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și a unui șef al catedrei respective, care în schimbul a 1000 de Euro pretindeau că pot influența lectorii din cadrul aceleiași instituții de învățământ în vederea evaluării pozitive a cunoștințelor unui student la examenele restante pentru anul III și IV de studii, la trei examene de stat, inclusiv la susținerea tezei de licență, în vederea evitării exmatriculării acestuia și obținerea diplomei de absolvire a instituției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cauza penală a fost pornită la 11 mai 2022, în urma plângerii unui student al USEFS care a susținut că decanul și un șef de catedră ai facultății de kinetoterapie ocupațională a USEFS, au pretins de la el suma de 1000 de Euro. Ca urmare, ce doi au primit 800 de Euro sub controlul Centrului Național Anticorupție (convenind ca restul sumei de 200 de Euro să le fie transmisă până la data începerii examenelor).

Urmărirea în prezenta cauză penală a durat aproximativ două luni, iar judecarea acesteia a durat aproximativ opt luni. Inculpații și-au recunoscut vina și au optat pentru examinarea cauzei în instanța de judecată în procedură simplificată.

Prin sentință din 10 martie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de trafic de influență săvârșit de două persoane (prevăzute de  art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal), fiindu-le aplicată o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 112 500 de lei fiecăruia.

Totodată, banii primiți pentru săvârșirea infracțiunii (în sumă de 800 Euro) s-a decis a fi trecuți în contul statului, la devenirea definitivă a sentinței.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Procuratura Anticorupție urmează a contesta sentința din motiv că inculpații nu au fost privați de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE