Șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a prognozat, pentru 2023, o creștere modestă a economiei moldovenești care este, în continuare, sub amenințarea „riscurilor semnificative”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Prognozăm o redresare modestă a economiei în 2023 susținută de restabilirea cererii interne și îmbunătățirea perspectivei de creștere economică în statele partenere ale Republicii Moldova. Totodată, perspectivele creșterii economice sunt periclitate de riscuri semnificative de înrăutățire a situației. Prelungirea șocurilor energetice sau manifestarea șocurilor noi în sectorul energetic ar putea genera presiune asupra bugetului. Escaladarea în continuare a războiului ar putea duce la noi valuri de refugiați și deteriorarea situației economice și de securitate”, a declarat șeful Misiunii FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan.
Oficialul a făcut aceste constatări în cadrul unui briefing de presă organizat la încheierea celei de-a treia etape de monitorizare a programului de creditare și a mecanismului de finanțare extinsă, care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 1-14 martie. În acest context, au fost abordate evoluțiile macroeconomice, au fost evaluate perspectivele și riscurile care mai persistă încă, în mod special cele legate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina vecină și creșterea prețurilor la resursele energetice.
„În cadrul acestei vizite curente, am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu FMI. Guvernul și toată echipa va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să eficientizăm cheltuielile și să avem o disciplină financiară foarte bună”, a declarat, la rândul său, premierul Dorin Recean.
Cele 94 de milioane de dolari sunt din totalul sumei de 369 de milioane aprobată anterior pentru țara noastră în cadrul unui program până în 2025. Dacă va putea sau nu accesa țara noastră următoarea tranșă urmează să decidă conducerea FMI și consiliul de directori. Decizia finală ar trebui să fie aprobată până la sfârșitul lunii aprilie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE