După două nopţi de proteste violente, partidul de guvernământ din Georgia a anunţat azi că retrage proiectul de lege controversat privind „agenţii străini”

439
0
epa10508184 People take part in a rally to protest against the adoption of the so-called 'Foreign Agents Law' in front of Parliament building in Tbilisi, Georgia, 07 March 2023. The draft bill says that a Georgian legal entity, that is funded from abroad by at least 20 percent, must be considered as an "agent of foreign influence" and has to register with the Georgian Ministry of Justice. EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

„Visul Georgian”, partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat azi, 9 martie, că retrage proiectul de lege controversat privind „agenţii străini”, după două nopţi de proteste violente, pe fondul criticilor că acest proiect este inspirat dintr-o lege rusească adoptată în Federația Rusă în anul 2012 şi reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism, scrie Agerpres, citând Reuters.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul de lege vizat prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca „agenţi ai străinătăţii”, în caz contrar riscând amenzi.

Adversarii săi susţineau că acest proiect copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.

Adoptarea în primă lectură a proiectului de lege privind „agenţii străinătăţii ” a determinat mii de persoane să manifesteze la Tbilisi marţi seară, proteste dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Situaţia s-a repetat şi miercuri seară, când poliţia georgiană a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă zeci de mii de persoane care manifestau la Tbilisi împotriva acestui proiect de lege.

Ministerul de Interne georgian anunţase pe 8 martie că cel puţin 77 de persoane au fost arestate şi 50 de poliţişti, răniţi cu o zi înainte.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE