Executivul a stabilit limita admisibilă de acizi grași trans (AGT) în produsele alimentare

577
0

Printr-o hotărâre de guvern executivul a aprobat azi, 7 martie 2023, modificări la Regulamentului sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Guvernul a stabilit, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate. Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.

Astfel, producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că AGT nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor.

Decizia de limitare a cantității de grăsimi trans în produsele alimentare a fost luată pentru garantarea unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor. Aceasta constituie una dintre măsurile prin care autoritățile își propun să prevină bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, în contextul în care consumul de AGT din alimente sporește riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, cancerului și a altor maladii cronice.

La fel, hotărârea de Guvern vizează substanțele a căror utilizare în produsele alimentare generează preocupări pentru sănătatea populației. În acest sens, s-a intervenit prin ajustarea listelor substanțelor interzise de a fi folosite, celor supuse restricțiilor și celor care se află sub control, în conformitate cu legislația europeană.

Printre substanțele interzise sunt: Aloe-emodina și toate preparatele care conțin această substanță; Dantronul și toate preparatele care conțin această substanță; Emodina și toate preparatele care conțin această substanță; Planta medicinală Ephedra și preparatele din specii de Ephedra; Preparatele din frunze de specii de Aloe care conțin derivați de hidroxiantracen; Scoarța de yohimbe și preparatele din yohimbe [Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille].

Cu referire la acest subiect, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a scris pe pagina sa de socializare că: „Potrivit estimărilor OMS, consumul de grăsimi trans provoacă peste 500.000 de decese premature pe an din cauza bolilor cardiovasculare, iar pentru fiecare gram suplimentar de AGT consumat pe zi creste riscul de atac de cord cu 5%. Studii efectuate în lume estimează că femeile cu nivel seric crescut de AGT au risc dublu de a face cancer de sân și risc crescut cu 30% de a face eclampsie în timpul sarcinii. De asemenea, consumul de AGT crește cu 50% riscul de apariție a cancerului de colon, cu 40% riscul diabetului zaharat, a obezității, dereglărilor metabolice, etc.”

Totodată, ministra Sănătății recomandă cetățenilor să citească atent etichetele produselor alimentare pe care le cumpără.

Amintim că, pe parcursul lunii februarie, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat acțiuni ample de control la unitățile de producere a plăcintelor din țară. În rezultat, s-a stabilit că o mare parte din agenți economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare. Mai exact, în medie 80 % din produse denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, dar, de fapt, conțin un amestec de produse pe bază de grăsimi vegetale.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE