„Eu sunt în cărțile mele, eu sunt în personajele mele”: scriitorul Nicolae Rusu omagiat la Muzeul Național al Literaturii Române

697
0
În imagini: Aspecte de la eveniment. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR

Luni, 27 februarie curent, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, a organizat expoziția și medalionul literar „Scriitorii promoției ’70. Portret în grup: Nicolae Rusu”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cuvântul introductiv, directorul general al instituției, doctor habilitat Maria Șleahtițchi, moderatoarea evenimentului, a menționat că, așa cum prevede conceptul expoziției „Scriitorii promoției ’70”, câte o pagină aparte va fi dedicată scriitorilor omagiați sau comemorați, care pe parcursul anului 2023 vor împlini 70 sau 75 de ani de la naștere. De astă-dată, expoziția curentă reliefează portretul de scriitor al lui Nicolae Rusu, prozator, dramaturg și eseist, care pe 26 februarie curent și-a  sărbătorit aniversarea a 75-a din ziua nașterii, „vârstă a maturității creației”.

Prezentă la manifestarea literară, Doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, adresându-i-se omagiatului, a ținut un discurs emoționant, în care a menționat: „Așa s-au aranjat lucrurile în univers că am colindat, fiecare la timpul său, desigur, aceleași dealuri ale satului Risipeni, am mers pe aceleași cărări, am băut apă din aceleași fântâni, tocmai de aceea cursul molcom, lin, discret al prozei Dumneavoastră îmi este foarte aproape. Sunt scriitori tribuni, scriitori-vijelii, care reușesc să facă schimbări tectonice în anumite momente ale istoriei, și sunt scriitori nuanțați, plini de o modestă delicatețe, necesari atunci când e nevoie să ne oprim ca să respirăm, ca să vedem cu ochi noi realitățile din jur, scriitori de care avem nevoie atunci când trebuie să ne înțelegem emoțiile, traumele, impulsurile, atunci când avem nevoie să ne găsim sau să ne regăsim. Sunteți un asemenea scriitor, care își ia de mână fiecare cititor și-i spune liniștit că totul va fi bine”. Șefa statului i-a mulțumit lui Nicolae Rusu pentru munca depusă pe tărâmul literaturii, pentru întreaga creație, urându-i sănătate, împlinire, inspirație. În semn de gratitudine, omagiatul i-a dăruit Maiei Sandu antologia sa de proză „A mai trecut o zi, a mai trecut un veac”, inspirată din realitățile satului de baștină.

Ivan Pilchin, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, și-a început alocuțiunea prin evocarea propriilor emoții pe care le-a trăit acum 10 ani, lecturând romanul „Al șaptelea simț”, scris de omagiat, specificând că  volumul „a fost un prilej nu doar de lectură captivantă, ci și, în multe privințe, totalizatoare și clarificatoare, pentru că Nicolae Rusu, ca și alți scriitori ai generației sale, și-a asumat, în acest roman, ca și în toate cărțile pe care le-a semnat, un angajament cultural, un angajament istoric, lingvistic, spiritual, politic, punând în discuție probleme sensibile, care, fără încetare, macină societatea basarabeană: chestiuni geopolitice, chestiunea limbii, miturile culturale, figurațiile politice etc. Fiind un roman atât metaliterar, cât și politic, „Al șaptelea simț” este o carte a speranțelor și a deziluziilor, a curajului și a resemnării umane. Această preocupare pentru fenomenul scrisului și pentru problemele cetății, pentru estetică și pentru etică, într-un anumit spațiu și într-o anumită epocă, pentru conștiința individualului într-un context social și politic complex, de tranziție, îi garantează, cu siguranță, rezistența scrisului și interesului cititorului pentru respectivul roman și pentru toate cărțile scrise de Nicolae Rusu”. În numele conducerii uniunii de creație, Ivan Pilchin i-a oferit sărbătoritului Diploma de Onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Vladimir Beșleagă, prefațatorul cărții „Pânzele babei” (1978), debutul omagiatului, a subliniat că viitorul scriitor s-a format într-un context social-politic neprielnic oricărui creator. Prefațarea primei cărți a lui Nicolae Rusu i-a adus bucuria descoperirii unui prozator talentat, care a intrat cu brio în rândurile generației sale și, prin cărțile pe care le-a scris, și-a confirmat talentul epic. Romanul „Șobolaniada” este o mărturie a unor timpuri barbare de la sfârșitul secolului trecut.

„Un etalon al prozatorului adevărat” – astfel l-a definit Ion Iachim pe colegul său de generație, specificând că scrierile lui Nicolae Rusu „sunt captivante prin mesajul spunerii esopice, prin latura evenimențială, densă și antrenantă, prin arta de a friza satira caragialiană”. Colegul de facultate al sărbătoritului, Vasile Șoimaru, a rememorat evenimente din anii de studenție la Universitatea Tehnică, acolo unde, la sfârșitul anilor ’70 ai secolului trecut, s-a înfiripat talentul literar al tânărului Nicolae Rusu, căruia, în această perioadă, începeau să-i fie publicate, în gazeta facultății și apoi în presa literară a timpului, primele încercări epice. Vorbitorul a mai amintit și circumstanțele în care a apărut volumul „Șobolaniada”, menționându-i curajul scriitoricesc și civic, talentul de a vedea microscopic realitățile sociale și a le transpune artistic.

Regizorul și actorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a istorisit că, într-o perioadă de criză culturală, a realizat împreună cu scriitorul Nicolae Rusu mai multe emisiuni radiofonice. Apoi, timp de nouă ani, au colaborat la realizarea emisiunii radiofonice „Ministerul afacerilor de râs”, unde scriitorul și-a evidențiat talentul artistic, dar și alesele calități umane. Momentul revelatoriu ce a urmat a fost întreținut de actrița Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Diana Decuseară, care a propus publicului varianta dramatizată a parabolei „Orație de ursitoare” de Nicolae Rusu.

Scriitoarea și traducătoarea Miroslava Metleaeva a expus detalii emoționante din colaborarea literară cu Nicolae Rusu, de care o leagă nu doar parcursul literar de mai mult de jumătate de secol, ci și o prietenie sinceră, exprimându-și convingerea că prozele scriitorului merită să fie incluse în manualele școlare de la noi, să fie traduse în alte limbi și cunoscute pe diverse meleaguri.

În finalul evenimentului, protagonistul evenimentului, mulțumind tuturor vorbitorilor pentru aprecieri, a menționat că esența sa umană și artistică se conține în cărțile sale și a mărturisit că personajele pe care le-a creat l-au ajutat să depășească cele mai complicate momente ale vieții sale. Pe lângă aceasta, sărbătoritul a evocat chipurile unor persoane, care i-au marcat destinul. Pasiunea de a citi a dobândit-o în copilărie de la prietenul său, Grigore Sandu, care i-a fost un model de corectitudine și intransigență umană. Mai târziu, Vladimir Beșleagă, „nașul” său literar, i-a arătat tot sprijinul la începuturile sale literare.

„Portretul în grup” dedicat lui Nicolae Rusu, ilustrat în expoziția care prezintă viața și opera scriitorului în cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii, va putea fi vizitat până pe 30 martie 2023.

 

Margareta CURTESCU, cercetător științific superior la Muzeul Național al Literaturii Române, scriitoare

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE