Nu riscăm să rămânem fără lumină nici în martie. SA „Energocom” a prelungit contractul de achiziție cu MGRES

434
0

SA „Energocom” anunță că a prelungit, pentru încă o lună, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform contractului, de la MGRES urmează să fie procurată energie în volum de 244 mii MWh, ceea ce constituie 88% din necesarul de energie. Prețul de achiziție rămâne neschimbat – 73 de dolari SUA per MWh.

Pentru a acoperi restul deficitului, SA „Energocom” va continua să procure energie electrică de la compania românească SN „Nuclearelectrica” SA, câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte. Prețul energiei, conform acestui contract, este de aproximativ 91 de euro per MWh.

La fel, în orele de vârf, se estimează că vor fi achiziționate de pe bursa română OPCOM alte 5% din electricitate. În luna ianuarie prețul mediu ponderat al unui MWh cumpărat de pe OPCOM a constituit 188.04 euro, iar în luna februarie, până la data de 27 – 163,5 euro.

Potrivit proaspătului ministru al Energiei, Victor Parlicov, condițiile contractului au rămas neschimbate, iar prelungirea acestuia garantează stabilitate „pe un termen definit”.

„Astfel, populația, agenții economici și instituțiile publice vor fi asigurate cu energie electrică stabilă și pe un termen definit. Având acest contract, SA „Energocom” nu se mai expune gradului sporit de volatilitate a pieței zilnice, iar în acest timp ne vom preocupa de asigurarea livrărilor pe termen lung. De asemenea, „Moldelectrica” SA poartă discuții privind achiziția energiei pentru echilibrarea sistemului energetic. Astfel, în cazul deficitului de energie în rețea, echilibrarea sistemului energetic național se va face cu energie electrică produsă la MGRES, care este de câteva ori mai ieftină decât energia livrată în cadrul ENTSO-E sau energia de avarie”, a precizat ministrul de ramură.

Precizăm că, la începutul lunii decembrie trecut, a fost semnat contractul de achiziție a energiei electrice între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES. Documentul stabilește că malul stâng va vinde malului drept energie electrică la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom.

În plus, energia electrică de la Centrala din Cuciurgan reduce riscurile deconectărilor în masă în urma bombardamentelor din Ucraina vecină, așa cum s-a întâmplat pe 15 și pe 23 noiembrie 2022.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE