Escrocherie printr-o „Platformă de investiții” cu câștig rapid

640
0

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au reținut un bărbat care-n vara și toamna lui 2022 a lăsat fără 2,5 milioane de lei un contabil-șef și un medic-șef, pe care i-a invitat să investească bani prin intermediul unei platforme, informează Procuratura Generală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Bărbatul reținut este din Chișinău și are 36 de ani, iar anterior își ispășise pedeapsa pentru o altă escrocherie, cu suspendarea executării pedepsei. Acesta a fost contactat de victime – o femeie de 60 de ani și un bărbat de 65 de ani – în baza publicității primite pe o rețea de socializare și pe poșta electronică. Astfel, bănuitul i-a asigurat că dacă vor investi bani în cumpărarea acțiunilor unor companii cu renume mondial, care momentan ar fi avut o valoare redusă, ulterior le-ar fi putut vinde la un preț mult mai mare, ceea ce le-ar fi generat venituri fabuloase. Mai mult, bărbatul i-a și „ajutat” de la distanță, prin aplicație dedicată, să-și creeze cont pe „platforma de investiții” în cauză.

Aceștia au fost de acord și au investit banii personali, dar și sume împrumutate, însă fără ca să semneze vreun document în acest sens. După trei luni însă aceștia au realizat că au devenit victime ale unei scheme infracționale și au întrerupt investițiile, pentru ca ulterior să-l denunțe autorităților.

După reținerea acestuia cu sprijinul angajaților „Fulger,” procurorii PCCOCS au solicitat și au obținut plasarea în arest a învinuitului, care continuă să beneficieze de prezumția nevinovăției, conform legii. În ceea ce privește complicii acestuia, investigațiile sunt în desfășurare.

NOTĂ:

–  Evitați înregistrarea și completarea formularelor online care promit câștiguri fabuloase și care sunt distribuite prin intermediul platformelor de socializare;

–  Nu efectuați transferuri de bani persoanelor necunoscute și nu furnizați niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate;

–  Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dețineți prin intermediul aplicațiilor specializate, spre exemplu prin „AnyDesk,” „TeamViewer,” oricât de atractive nu ar fi promisiunile;

–  În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca comercială care deservește cardul.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE