Saltim-banc// Neutralitatea noastră cea de toate zilele

466
0

Ce înseamnă să fii neutru într-un timp când războiul e după casa ta, rachetele îți survolează spațiul aerian și cad, rămășițe sau mai mult întregi, pe câmpurile de la nordul R. Moldova? Cum poți să o faci pe struțul care bagă capul în nisip, stă cu fundul în sus și i se pare că nimeni și nimic nu se va atinge de el, fundul, pentru că e neutru și nu-l intereresează decât lupta pentru pace și pacea pe pământ. Cel puțin pe pământul pe care calcă omul pașnic și încă nu e călcat de bocanci și șenile „aducătoare de pace, liniște și armonie”, ca pe toate meleagurile pe unde au ajuns rușii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este adevărat că până acum dondonelul a bătut drumul la putinelul ocupant și i-a arătat supușenie și slugărnicie cum mai rar poți vedea, iar jurnaliștii ruși, așa cum știu ei să aprecieze relațiile de prietenie, au scris că n-au văzut prost mai mare între conducătorii din trecut, prezent și viitor. La fel de adevărat este și faptul că nici alți conducători de până la el nu s-au prea obosit cu îndreptarea coloanei noastre vertebrale, ba, dimpotrivă, s-au închinat și încovoiat și ne-au tras și pe noi după ei.

Așa că umblăm strâmbi în continuare, mai strigăm din când în când „Unire, moldoveni!” sau numai „Unire”, ca să se înțeleagă că n-am uitat de unde ne tragem și spre cine am vrea să ne tragem, cel puțin o parte dintre noi.

Spiritul nostru patriotic a ajuns, ce-i drept, la genunchiul broaștei, dar, chiar și așa, neajutorat și bicisnic cum este, e luat în derâdere și batjocorit de toți „deștepții” care se orientează bine în politica statului neutru, suveran și independent. De parcă nu i-ar fi de ajuns spiritului că moare și așa și nu mai are nevoie de un ghiont în plus, că se duce de-a berbeleacul, se împrăștie și devine o amintire frumoasă.

Din anii nouăzeci încoace s-a tot umblat temeinic la conștiința noastră de neam, am fost nevoiți să închidem ochii și să ne împăcăm cu prezența ocupanților în rol de pacificatori după un război provocat tot de ruși, unde, de ce să nu spunem adevărul, au participat și unii dintre frații ucraineni.

Condamnăm „misiunea specială”, dar-ar toți dracii în cei care au provocat-o, știm, împreună cu Maia Sandu, președinta noastră scumpă și dragă, că Ucraina ne apără și este în prezent scutul nostru de nădejde, dar nu mai vrem să fim oițe mioritice, să așteptăm resemnați urmărind ceea ce se întâmplă și să tragem nădejde că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău, căci suntem neutri și gata!

Cum să te ajute cineva dacă tu nici nu vrei să ceri ajutor, cum să te apere de cel mai mare pericol existent dacă tu continui să o faci pe niznaiul și să crezi în povești cu Feți-Frumoși, când îți bate la ușă, înarmat până în dinți, Ivanușca Duracioc?

Jos neutralitatea!

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE