SA „Apă – Canal Chișinău” cheltuie mai mult pe salarizare decât pentru energie electrică. Membrii primăriei alternative cer claritate  

1208
0

Membrii Primăriei municipale alternative naționale (PMAN) cer autorităților și administrației SA „Apă – Canal Chișinău” mai multă claritate în ceea ce privește cheltuielile operate de furnizor și motivele pentru care s-a ajuns la deconectarea în masă a chișinăuienilor de la sursa de alimentare cu apă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul ultimei întruniri, membrii PMAN s-au arătat nedumeriți că, de facto, principala componentă de cheltuieli a SA „Apă – Canal Chișinău” ar fi cea pentru salarizare, iar cheltuielile pentru plata energiei electrice ar fi cu mult mai mică. Asta în condițiile în care majorarea tarifelor la energia electrică reprezintă principala cauză invocată a problemelor financiare.

Activiștii publici au făcut trimitere la un document prezentat consilierilor municipali în 2022 cu privire la ajustarea situației financiare a SA „Apă – Canal Chișinău” în care se indică cheltuieli salariale prognozate de 349,20 milioane de lei, iar la capitolul cheltuieli pentru energie electrică se indică suma de 192 de milioane de lei.

„Vedem că principalul parametru financiar sunt cheltuielile pentru personal. Cifra este cu 78% mai mare decât suma indicată la cheltuielile pentru energie. Iar acest moment este ignorat. Vedem cum s-a schimbat structura de cheltuieli a întreprinderii și vedem că cota principală revine cheltuielilor pentru plățile salariale, dar nimeni nu vorbește despre acest lucru”, a menționat activistul public Roman Guneavîi.

Este de remarcat faptul că, în comparație cu anul precedent, suma cheltuielilor de salarizare a crescut cu câteva zeci de milioane –  de la 287,5 în 2001, la 349,20 de milioane în 2022.

„Este foarte straniu că atunci când este vorba despre majorarea sumei pentru salarizare, vedem că este un salt brusc – de peste 60 de milioane, iar numărul de personal, de fapt, scade. Deci numărul de personal a scăzut cu aproape 100 de unități, dar suma pentru salarizare a crescut considerabil cu peste 60 de milioane. Aici apare întrebarea: cine sunt acele persoane cărora li s-a majorat salariul și în ce măsură în societățile noastre pe acțiuni sunt create artificial funcții înalte, în care vin persoane care primesc mai mult salarii decât aduc folos întreprinderii. Ar fi bine ca SA „Apă – Canal Chișinău” să facă mai multă claritate pe acest subiect”, a menționat activista Ala Revenco.

Problema a fost abordată în contextul în care, în ultima perioadă, chișinăuienii au fost avertizați în repetate rânduri că pot rămâne fără apă la robinet din cauza datoriilor de zeci de milioane acumulate de  furnizor față de distribuitorul de energie electrică Premier Energy. În cele din urmă, de fiecare dată s-a reușit evitarea deconectărilor în masă. Între timp, autoritățile centrale și locale se acuză reciproc, iar problema poate reveni oricând în actualitate.

Recent, consilierul Platformei DA, Ruslan Verbițchi, a depus o sesizare la Consiliul Superior de Securitate și alta la Procuratura Generală și a solicitat procurorilor să investigheze situația creată în jurul SA „Apă – Canal Chișinău” și debranșarea  „ilegală” a consumatorilor casnici de la sursa de alimentare cu apă.

Pe de altă parte, administrația  SA „Apă – Canal Chișinău” susține că nici ultima majorare a tarifului din ianuarie curent pentru serviciile de apă și canalizare nu scoate întreprinderea din starea de incapacitate de plată. Lunar, întreprinderea achită salarii angajaților săi în valoare de 29 milioane de lei, alte 25 de milioane  fiind direcționate spre plata facturii la energia electrică, iar 19,4 milioane – pentru achitarea consumului de gaze naturale.

„ Suma e de 73,4 milioane de lei, dar mai avem și impozite în cuantum de 2 milioane de lei, alte achziții fără de care nu putem presta servicii… Factura primită pentru luna ianuarie este de 28,5 milioane de lei, iar tariful aprobat la 13 ianuarie doar pentru energia electrică facturată va forma anual un deficit de 20 de milioane de lei TVA. Din care surse ACC urmează să acopere acest deficit nu este clar”, a declarat în cadrul ultimei ședințe operative a serviciilor municipale directorul general al SA  „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic.

La ora actuală, datoria SA „Apă – Canal Chișinău” față de ÎCS „Premier Energy” SRL este de 68,6 milioane de lei.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE