O femeie în vârstă de 25 de ani, stabilită cu traiul în orașul Cricova, mun. Chișinău, crește și educă trei copii (4,6 și 7 ani) fără a avea un venit stabil lunar
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINETrăiește cu chirie (420 de euro lunar fără serviciile de utilitate publică) împreună cu o prietenă, care are și ea un copil la întreținere. Chiria o achită fosta soacră și bunică a doar unuia dintre cei trei copii. Cazul femeii a intrat în vizorul presei după ce un bărbat din Cricova a întâlnit seara doi dintre copiii ei, cu vârste de 6 și 7 ani, flămânzi, singuri, care îl căutau noaptea, pe drumurile din Cricova, pe un bărbat în grija căruia au fost lăsați. Cazul a fost descris de către soția acestuia, Olga Ojog. Asistenta socială din Cricova strânge din umeri. Femeia nu beneficiază de niciun ajutor din partea statului. Uneori, ea cerșește de la vecini sume de 20-50 de lei pentru a cumpăra lapte și zahăr la copii.
Pe 16 ianuarie curent, o locuitoare din Cricova, mun. Chișinău, Olga Ojog, a descris întâmplarea despre cum soțul ei, întorcându-se de la muncă, la ora 21.00, a întâlnit pe marginea drumului doi copii cu vârsta de 6 și 7 ani. În discuție cu copiii bărbatul a aflat că micuții îl căutau pe un bărbat, în grija căruia ar fi rămas, deoarece mama acestora era internată în spital cu al treilea frate mai mic.
Din spusele copiilor bărbatul s-ar fi dus după mâncare de dimineață și nu s-a mai întors, dar ei erau tare flămânzi. Copiii i-au arătat bărbatului unde trăiesc la gazdă. Bărbatul a dus copiii acasă, unde împreună cu soția i-au hrănit și îmbrăcat în haine curate și calde.
„Unul dintre copii era îmbrăcat într-un tricou rupt și murdar, ud la picioare și în haine extrem de urât mirositoare și murdare. Fetița, în ciorapi de diferite culori, hăinuța ruptă și murdară, fără ștrampi. Ambii înghețați și flămânzi”, descrie situația în care erau copiii Olga Ojog.
După ce au mâncat, copiii povesteau că de șase zile sunt singuri, de când mama lor este la spital
„Mama a plecat la spital, iar tanti i-a lasat cu altă tanti, iar acea tanti cu nenea, care le-a dat pâine cu salam și de dimineață a plecat și nu a mai venit. Ei, rupți de foame, îl căutau pe bărbatul în grija căruia au fost lăsați. Mama nu are telefon, dar tata nu stă cu noi, el lucrează departe. Pe nenea nu știu cum să îl găsească, ușa la casă nu au încuiat-o că ei nu pot ”, scrie cele povestite de copii internauta pe pagina sa de socializare.
Familia Ojog a sunat la stăpânul casei unde locuiau copiii. De la acesta a aflat că chiria locuinței o achită fosta soacră a femeii, care muncește în Elveția și este bunica unuia dintre cei trei copii.
Olga Ojog a îmbrăcat și încălțat copiii cu haine de-ale copiilor ei, cu care sunt de aceeași vârstă.
La fața locului a venit polițistul de la inspectoratul de Poliție Râșcani, mun. Chișinău.
„Politistul a venit, ne-a salutat, a luat datele noastre de contact și ne-a spus că va telefona pentru declarații a doua zi. Acesta a luat copiii fără să le explice, să le vorbească unde îi duce și fără să se legitimeze și să spună unde îi ia. Le-am explicat eu copiilor ca să nu le fie frică, deoarece merg cu un om al legii”, a mai descris situația Olga Ojog.
A doua zi, aceasta a aflat că mama copiilor s-a întors de la spital și e acasă. Olga Ojog i-a vizitat și le-a dus o pungă cu mâncare.
„Eu le-am dus produse alimentare copiilor. În casă e mucegai, copiii nu merg la grădiniță, pentru că mama susține că nu e numaidecât. Mama este neglijentă. Asistentul social nu era la curent cu cazul acestor copii. Mă uit în fiecare seară dacă se vede mama lor în casă, deoarece anterior copiii au fost luați de la ea pentru neglijență”, ne-a mărturisit Olga Ojog, care este de acord să adune și produse alimentare pentru copii, „dar autoritățile trebuie să verifice ce se întâmplă acolo”.
Indiferența asistentului social
Solicitată de GAZETA, asistentul social pentru copii, primăria or. Cricova, mun. Chișinău, Maria Zaicenco, ne-a spus că este la curent cu acest caz. A fost la ei acasă. „Copiii sunt bine, cu mămica acasă, monitorizez cazul. Am discutat cu femeia. Are 25 de ani. Copiii au vârste de 4, 6 și 7 ani”.
Am întrebat-o pe asistenta socială din ce cauză acești copii nu merg la grădiniță.
„Mama a zis că nu a avut posibilitate să-i dea la grădiniță. A fost la grădiniță. Nu sunt locuri libere. Dar copiii mai mari, o fetiță și un băiat, vor merge anul acesta în clasa întâi la școală”, ne-a spus asistentul social.
Potrivit asistentului social, femeia cu cei trei copii a venit la Cricova cu traiul în toamna anului 2022. Ea nu este la curent care este bugetul lunar al acestei familii și din ce bani crește mama cei trei copii. Femeia primește bani de la soacra plecată la lucru peste hotare pentru a plăti chiria unde locuiesc.
Lapte praf pentru copii de 4, 6 și 7 ani!
„Am avut un ajutor de lapte praf și cutii cu terci. Asta e ceea ce am putut să fac. Am inclus-o în listă și căutăm ajutoare de la donatori. Asta pot să fac în prezent. Eu am dat de la mine 300 de lei. Nu pot ajuta 15.000 de persoane, populația Cricovei”, s-a scuzat femeia, care pare că nu cunoaște atribuțiile unui asistent social.
Maria Zaicenco a mai spus că Ecaterina este inclusă din ianuarie 2023 doar în programul „Ajutor la contor”.
Potrivit Ecaterinei, mama copiilor, copiii nu au fost luați nicăieri. Au rămas acasă.
O mamă (I) responsabilă și orgolioasă
„Fata cu care locuiesc eu a sunat la altă fată care era dădaca copiilor noștri. Pur și simplu, în momentul acela dădaca era plecată. Nu era acasă. A sunat-o, a scris ceva pe o foaie de hârtie, iar copiii au rămas acasă. Asta s-a întâmplat duminică, iar eu luni m-am întors acasă din spital. Cel mic a avut angină și pneumonie”, ne explică telefonic mama copiilor cazul când copiii ei au fost găsiți în stradă.
Am întrebat-o pe Ecaterina ce fac copiii ei acum, ce au mâncat azi și de ce nu merg la grădiniță.
„Se joacă prin casă. Au mâncat piureu cu cârnați și ceai cu biscuiți. La amiază vreau să fac zeamă. Nu sunt locuri pentru copiii mei, deoarece eu nu sunt din Cricova. Nu am viză de reședință aici. Sunt din Chișinău. Mai înainte au frecventat grădinița, la Dobrogea, or. Sângera.”
Ecaterina nu lucrează și educă singură trei copii. Nu primește niciun ajutor din partea statului. Copiii, când erau mici, au primit de la tatăl lor pensie alimentară.
„Eu am lucrat. Acum nu lucrez. Am mamă-soacră, Angela, care mă ajută mult. Ea îmi trimite bani lunar, pachete cu mâncare. Ea poate să-mi trimită 3-5 mii de lei. Verișoara ei îmi aduce produse, haine, jucării. Acum depind doar de soacra mea. Ea îmi achită gazda. Achit 420 de euro lunar pe gazdă, fără servicii comunale. Chiria și serviciile comunale le plătește soacra mea”, ne-a spus femeia.
Ea ne-a povestit că locuiește împreună cu prietena ei, care are un copil de un anișor, dar ea lucrează. „Eu stau cu copiii. Și noi avem banii noștri. Când nu am bani, atunci apelez la soacra mea și ea îmi trimite”.
În discuție ne-a spus că pentru lunile noiembrie-decembrie, la căldură, i-a venit să achite 13.000 de lei, dintre care 3 mii de lei a fost compensația din partea statului, iar 10.000 de lei a achitat soacra ei.
Ecaterina nu a putut să ne spună de ce sumă are nevoie ea pentru mâncare și viață, pentru copii. Nu vrea să meargă la primăria Cricovei ca să scrie cerere pentru ajutor.
„ Nu, nu vreau să merg. Mă ajută soacra mea. Eu mă voi descurca. Soacra mă ajută pentru trei copii, deși doar un nepot e al ei.”
Femeia a confirmat că asistentul social a fost la ea în casă, au discutat, a întrebat ce mâncare are pentru copii. „Întrebări puse ca de obicei. Mâine, 26 ianuarie, merg la primărie, să discutăm despre cum vom trăi noi mai departe”.
„Aici este nevoie de un control riguros din partea asistenței sociale”
Ieri, 7 februarie, Olga Ojog de la Cricova mi-a mărturisit că mama celor trei copii a sunat-o pe 6 februarie, ca să-i împrumute 50 de lei pentru zahăr și lapte.
„I-am dus o pungă cu zahar, griș, detergent de rufe, cașcaval și 50 de lei”, spune sincer locuitoarea din Cricova.
Olga a discutat cu Ecaterina și cu femeia care locuiește cu ea. I-au spus că vor să schimbe „gazda”, deoarece e prea scumpă (420 de euro lunar fără utilitățile incluse), dar nu vrea nimeni să le închirieze o locuință, când aud că au împreună patru copii.
„I-am spus să dea copiii la grădiniță, am vorbit cu ea despre igiena copiilor, despre riscul la care au fost supuși atunci fiind singuri pe drumuri, dar nu cred că cele spuse, discutate cu ea, au ajuns la rațiunea ei. Este doar aparent responsabilă. Aici trebuie un control riguros din partea asistenței sociale”, ne-a motivat femeia opinia sa.
Vizavi de acest caz, am solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale să ne informeze despre măsurile de protecție socială a familiilor vulnerabile și a copiilor.
În răspunsul său, ministerul de resort ne-a informat despre „Programul de ajutor social” de care poate beneficia mama celor trei copii.
„Programul de ajutor social este format din două componente: ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului – 700 de lei lunar, în perioada noiembrie-martie, fiind destinat familiilor defavorizate, în scopul asigurării unui venit lunar minim garantat și promovarea auto-susținerii. Pentru a solicita prestațiile de ajutor social/ajutor pentru perioada rece a anului, persoana trebuie să se adreseze către structurile teritoriale de asistență socială”, ne informează Ministerul.
Tot în informația ministerului este scris și despre Programul „Ajutor la contor”.
Pentru a primi compensații la energie, cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md. De asemenea, dacă nu dispun de abilități tehnice sau echipament, conexiune la internet, pot opta pentru înregistrarea asistată, prin depunerea unei cereri pe suport de hârtie la registratori, asistenții sociali comunitari sau bibliotecarii din localitate.
Ce trebuie să facă asistentul social responsabil pe copii de la Cricova
Ministerul de resort ne mai informează că „în scopul prevenirii separării copilului de familie, pilonul de bază al sistemului de protecție a copilului îl constituie Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii, care are două componente:
Sprijinul familial primar include activități de suport orientate spre prevenirea și înlăturarea factorilor care pot conduce la situații de risc și consolidarea familiei prin formarea deprinderilor privind îngrijirea și educația copilului, formarea competențelor sociale și emoționale ale copilului, crearea rețelei sociale a familiei.
Sprijinul familial secundar include un ansamblu de activități adresate, cu scopul de a diminua factorii care afectează sănătatea și dezvoltarea copilului, de a preveni separarea copilului de familie sau de a pregăti reintegrarea lui în familie. Sprijinul familial secundar se oferă în baza acordului semnat de către managerul de caz cu părintele/persoana în grija căreia se află copilul. Dacă problema familiei cu copii nu poate fi soluționată fără asistență financiară, asistentul social comunitar solicită structurii teritoriale asistență socială, examinarea cazului în vederea oferirii ajutorului bănesc, expediind raportul privind evaluarea situației copilului și familiei. Ajutorul bănesc se oferă în situațiile în care sprijinul familial secundar nu asigură diminuarea problemei/ soluționarea cazului fără de asistență financiară. La stabilirea ajutorului bănesc se iau în considerare necesitățile familiei, numărul de copii în familie, condițiile de trai, factorii sezonieri, gravitatea problemei etc., precum și venitul familiei obținut din salarii, plăți sociale și alte surse de venit, declarate sub responsabilitatea familiei.
Pentru a putea fi examinată posibilitatea acordării ajutorului bănesc din cadrul acestui serviciu, persoanele trebuie să se adreseze cu o cerere către structura teritorială de asistență socială de la domiciliul acestora.”
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE