Să se facă dreptate! Un consilier municipal cere procurorilor să investigheze „circul politic” legat de deconectarea curentului la ACC

457
0

Un consilier municipal solicită procurorilor să investigheze situația creată în jurul SA „Apă – Canal Chișinău” (ACC) și debranșarea  „ilegală” a consumatorilor casnici de la sursa de alimentare cu apă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba despre consilierul Platformei DA, Ruslan Verbițchi, care a depus, în acest sens, o sesizare la Consiliul Superior de Securitate și alta la Procuratura Generală.

„Organele competente trebuie să investigheze și să ne dea un răspuns clar privind circul politic în urma căruia au avut de suferit oamenii simpli și agenții economici, care, speriați fiind de guvernanți că în șase ore vor rămâne fără apă, au făcut rezerve inutile, cheltuind bani în plus. Legea Apelor și Regulamentul Primăriei stipulează clar că deconectările de la apă pot avea loc doar în cazuri de gravitate majoră și  din astfel de situații nu fac parte șantajele politice și reglările de conturi electorale”, a menționat alesul local.

Verbițchi s-a referit la situația din data de 2 februarie, atunci când, pentru a doua oară într-o săptămână, ÎCS „Premier Energy” SRL ar fi purces la deconectarea curentului către locurile de consum ale SA ACC din cauza datoriilor acumulate.

„Faceți rezerve de apă!”, s-a grăbit atunci să avertizeze locuitorii capitalei primarul Ion Ceban, acuzând reprezentanții guvernării că au dat indicații directe pentru deconectare. Peste zi, atât primarul, cât și furnizorul de apă au comunicat că locuitorii câtorva sectoare din Chișinău au rămas fără apă,  iar ÎCS „Premier Energy” SRL s-a grăbit să precizeze  că „nu se face responsabilă, întrucât a fost sistat curentul doar la blocul administrativ al furnizorului de apă.  Reprezentanții autorităților locale și centrale s-au învinuit reciproc, iar anterior șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a solicitat organelor abilitate să investigheze situația.

„Indiferent din cauza cui au avut și mai pot avea loc deconectări de la apă: a primarului Ion Ceban, care ar fi „umblat” la pompe, a premierului Natalia Gavrilița, care ar fi folosit șantajul asupra lui Ion Ceban sau a ANRE-ului, care a refuzat de mai multe ori să ajusteze tarifele la apă solicitate de „Apă-Canal” aducând în prag de faliment întreprinderea, această istorie nu e despre consumatorii care își onorează obligațiunea de a plăti facturile la timp”, a menționat consilierul municipal Ruslan Verbițchi.

Precizăm că pe 2 februarie municipalitatea ar fi ajuns la o înțelegere cu distribuitorul de energie electrică și a mai primit un răgaz de câteva zile. Adică până marți, 7 februarie, atunci când isteria deconectărilor în masă de la sursa de alimentare cu apă și canalizare ar putea să se repete.

La ora actuală, datoria SA „Apă – Canal Chișinău” față de ÎCS „Premier Energy” SRL este de 68,6 milioane de lei.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE