Lucrări de mentenanță sau finanțarea „schemelor obscure”. Un fost deputat sugerează un audit internațional la SA „Termoelectrica”

449
0

Un fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova sugerează necesitatea organizării unui audit internațional la SA „Termoelectrica”, după ce întreprinderea a anunțat despre sistarea funcționării unui bloc energetic, iar fostul legislator a pus la îndoială motivele invocate de administrație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Probabil că „Termoelectrica” continuă să achite nota de plată pentru netransparență și scheme obscure”, așa a reacționat ex-deputatul Alexandru Slusari  la anunțul întreprinderii de termoficare  despre necesitatea efectuării lucrărilor de mentenanță la blocul energetic nr. 1 funcționarea căruia a fost sistată la sfârșitul săptămânii trecute.

„Executarea lucrărilor este importantă pentru a preveni problemele tehnice în viitor și pentru a maximiza eficiența și disponibilitatea blocului energetic”, specifica administrația SA „Termoelctrica” într-un comunicat de presă.

La rândul său, Alexandru Slusari consideră că se impune necesitatea constituirii unei comisii independente din care să facă parte experți străini, care va efectua expertiza tehnică a utilajului „Termoelectrica”, va aprecia toate ultimele „reparații” și va evalua real riscurile.

„În paralel e nevoie de efectuat un audit internațional la „Termoelectrica”. După asta, sub egida noului minister al energiei și cu sprijinul partenerilor externi să fie organizată modernizarea reală, nu cârpirea cu corupție a întreprinderii”, a menționat Slusari, amintind despre cele peste 12 milioane de euro investite în modernizarea întreprinderii respective, dar și despre faptul că, după toate rigorile tehnice, lucrările la care face trimitere administrația întreprinderii se fac, în mod obligatoriu, pe timp de vară.

Slusari susține că blocul a fost oprit din cauza multiplelor disfuncționalități, inclusiv din cauza lucrărilor neconforme realizate încă în 2019.

„Pe pereții si suprafețele interioare ale cazanului s-a constatat o uzura a țevilor din cauza păcurii arse. De amintit ca arzătoarele acestui cazan au fost înlocuite, în 2019, cu arzătoare de la fabrica din orașul Taganrog, Rusia. Acestea nu corespund normelor din punct de vedere al emisiilor de mediu si eficienței de ardere a combustibilului!  Acum câteva luni mai mulți chișinăueni au simțit poluarea grea a aerului din cauza acestor arzătoare, depășite tehnic in comparație cu alte tehnologii performante existente in Occident. Cine va achita costurile nejustificat de mari ale gazului ars in aceasta perioadă… Vor achita consumătorii prin majorarea tarifelor la căldură!”, a mai menționat Slusari.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE