Cutremurul de azi, 6 februarie, care a avut loc în Turcia a luat viața a 500 de oameni și a rănit câteva mii

470
0

Cel puţin 500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma unui cutremur violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, provocând prăbuşirea a numeroase clădiri şi declanşând operaţiuni de căutare pentru salvarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături, transmite Reuters, scrie agerpres.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Seismul, care s-a produs la primele ore ale zilei de luni şi a durat aproximativ un minut, a fost resimţit, de asemenea, în Cipru şi Liban.

„Am fost scuturaţi ca într-un leagăn. Eram nouă acasă. Doi fii ai mei sunt încă sub dărâmături, îi aştept”, a declarat o femeie cu braţul rupt şi răni pe faţă, aflată într-o ambulanţă lângă ruinele unui bloc cu şapte etaje în care locuia, în Diyarbakir, în sud-estul Turciei.

”Nu am mai simţit aşa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit”, a spus Erdem, un locuitor din oraşul turc Gaziantep, situat în apropiere de epicentrul cutremurului, care a refuzat să îşi dezvăluie numele de familie. „Am fost zguduiţi de cel puţin trei ori, foarte puternic”, a adăugat el.

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a declarat că 284 de persoane au fost ucise, iar 2.323 au fost rănite, în timp ce autorităţile au desfăşurat echipe de salvatori şi aeronave cu provizii în zonele afectate, declarând în acelaşi timp o „alarmă de nivel 4″ prin care se solicită asistenţă internaţională.

În Siria, ţară deja devastată de peste 11 ani de război civil, un oficial guvernamental din domeniul sanitar a declarat că cel puţin 237 de persoane au murit şi alte aproximativ 600 au fost rănite, majoritatea în provinciile Hama, Alep şi Latakia, unde numeroase clădiri s-au prăbuşit.

În nord-vestul controlat de rebeli sirieni un serviciu pentru intervenţii de urgenţă a indicat că au murit zeci de persoane.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

În urma cutremurului au fost înregistraţi sute de morţi şi răniţi în cele două ţări, potrivit bilanţurilor provizorii.

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, când peste 100 de persoane au murit.

În noiembrie 1999, un cutremur cu magnitudinea 6,3 a ucis aproximativ 900 de persoane în regiunea Düzce. În luna septembrie a aceluiaşi an, un cutremur deosebit de puternic, cu magnitudinea 7,4, a ucis peste 17.100 de persoane în regiunea din jurul oraşului industrial Izmit, la o distanţă de aproximativ 130 de kilometri de acesta.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE