Pe muchie de cuțit. Municipalitatea amenințată, din nou, să rămână fără apă. Până marți, se poate răsufla ușurat

457
0
Glass filled with drinking water from tap, isolated on the white background.

Situația pe muchie de cuțit în Chișinău. După ce acum o săptămână, Premier Energy a acceptat să amâne deconectarea locurilor de consum a SA „Apă – Canal Chișinău” de la sursa de alimentare cu energie electrică, joi, 2 februarie, au fost reluate deconectările.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Faceți rezerve de apă!”, s-a grăbit primarul Ceban să avertizeze chișinăiuenii și a pasat vina pentru situația creată pe autoritățile centrale.

„Indicația directă de la Gavrilița și Spînu ca să fie Apă – Canal deconectată de la energia electrică… Blocul Central de la Apă-Canal a fost deconectat unde sunt toate punctele de comandă…Astăzi voi solicita deconectarea prioritar a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare”, a avertizat Ceban prin intermediul paginii sale de socializare.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, i-a sugerat lui Ceban că dacă vrea să găsească vinovatul, să se uite în oglindă.

„În loc să rezolve problema de la Apă – Canal a decis să facă isterică și să șantajeze locuitorii capitalei. Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania Apa –  Canal la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la Apă – Canal”, a reacționat ministrul Spînu.

Spre seară, însă, spiritele s-au calmat și edilul a anunțat că s-a „ajuns la înțelegere” – pentru a doua oară într-o săptămână și că locurile de consum deconectate sunt reconectate la energie electrică. Săptămâna viitoare, însă, situația riscă să se repete. De această dată, autoritatea locală are răgaz până marți, 7 februarie.

„Până marți s-a luat o pauză, după care vom relua discuțiile.  Mă voi desface în șapte, dar voi face tot posibilul ca locuitorii să nu rămână fără apă, așa ca și pe parcursul zilei de astăzi, manual am gestionat împreună cu specialiștii, astfel ca situația să nu devină critică”, s-a plâns primarul Ceban pe Facebook.

„Asistăm la o farsă”, s-au grăbit să afirme unele voci. Reprezentanții Partidului Schimbării au considerat că primarul capitalei „este gata să sisteze livrarea de apă locuitorilor municipiului Chișinău, în loc să rezolve problema managementului defectuos de la Apă – Canal Chișinău”.

Reprezentanții formațiunii au reamintit despre majorarea cu 43 la sută a tarifului la apă și canalizare. Un tarif, care, potrivit calculelor, permite furnizorului să-și achite toate cheltuielile.

„Considerăm comportamentul lui Ivan Ceban și Apă – Canal Chișinău un adevărat șantaj, care are drept scop obținerea unor dividende politice din contul cetățenilor. Condamnăm șantajul lui Ceban și comportamentul „Apă – Canal Chișinău”. Primarul nu trebuie să creeze probleme oamenilor, lăsându-i fără apă și canalizare, ci trebuie să le rezolve. Ivan Ceban din păcate, fiind la sfârșit de mandat, încă nu a înțeles asta”, au considerat cei de la Partidul Schimbării.

Asta după ce atât primarul, cât și furnizorul de apă au comunicat că locuitorii a câtorva sectoare din Chișinău au rămas fără apă în urma deconectărilor operate de distribuitorul de curent, iar ÎCS „Premier Energy” SRL a precizat că „nu se face responsabilă de posibilele deconectări de apă efectuate azi de SA „Apă – Canal Chișinău””.

„Cele două locuri de consum al energiei electrice deconectate astăzi (n.r. 2 februarie) vizează doar blocul administrativ al SA „Apă – Canal Chișinău”. Niciun alt loc de consum ce face parte din procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic nu a fost deconectat de la energia electrică. Eventualele probleme legate de furnizarea apei la anumite adrese ar putea fi de ordin tehnic și țin de modul de gestionare a serviciului de către SA „Apă – Canal Chișinău””, au precizat responsabilii din cadrul întreprinderii.

„Primarul se pregătește pentru alegeri”, a opinat deputatul PAS, Dan Perciun, car a calificat drept „circ” situația din ultima perioadă.

„Vin alegerile, primarul se pregătește. Bani pentru apă și întreprinderi strategice pentru oraș nu-s, pentru concerte sunt. În fond, la cât circ a făcut primarul ultimele zile, în general s-ar putea de tăiat tot bugetul și de redirecționat pentru modernizarea Apă – Canal”, a considerat deputatul.

La ora actuală, datoria SA „Apă – Canal Chișinău” față de ÎCS „Premier Energy” SRL este de 68,6 milioane de lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE