Concursul pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS rămâne valabil. Membrii CSP au respins solicitarea ministrului Litvinenco

571
0

Concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) rămâne valabil. Membrii Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) au decis, în cadrul ședinței de marți, 31 ianuarie, să respingă propunerea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care a cerut anularea concursului respectiv.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În scopul asigurării încrederii societății în Procuratură și rezolvării dubiilor care planează în privința aparențelor de obiectivitate și imparțialitate, având în vedere discuțiile din societate și sesizările, or, până la rezolvarea suspiciunilor, concursul nu poate fi derulat fără a afecta încrederea în instituția  Procuraturii – element cheie pentru funcționalitatea normală și corespunzătoare a instituției și în baza așteptărilor societății din partea acestui organ important de stat”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

La rândul lor, unii dintre membrii CSP au menționat că nu există „temei de drept” în baza Legii cu privire la procuratură, care să prevadă anularea concursului în baza unor suspiciuni.

„Noi nu căutăm soluții de conjunctură sau soluții pentru anumite situații. CSP, din câte știu eu, este un organ de aplicare a legii, avem Legea cu privire la procuratură,  care reglementează expres modul în care este organizat acest concurs, care este unul special”, a opinat Inga Furtună, membru al CSP.

Un alt mebru al CSP, Eduard Varzar a menționat că anularea concursului în baza unor suspiciuni ar însemna, de fapt, un abuz.

„Noi nu putem decide soluții care nu sunt prevăzute de Lege și atât timp cât Legea prevede procedurile și temeiurile luării unor soluții trebuie să fie în capul mesei, dar nu norme generale care oferă autorității anumite drepturi. Este poziția dumneavoastră că afectează încrederea… Noi nu putem în mod abuziv să încetăm procedurile administrative din anumite considerente bazate pe presupuneri”, a considerat Varzar.

Cu majoritatea voturilor, membrii CSP au respins propunerea ministrului Justiției de anulare a concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS. De asemenea, au fost respinse ca neîntemeiate cererile prealabile ale lui Eduard Bulat, care a cerut suspendarea concursului și cea a lui Eugeniu Rurac privind anularea Hotărârii CSP cu privire la constituirea Comisiei pentru selectarea candidatului la șefia PCCOCS.

Precizăm că joi, 26 ianuarie, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, unul dintre membrii Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS a cerut anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat de CSP. Expertul a declarat că a fost ținta intimidărilor și presiunilor pentru a fi determinat să susțină un anumit candidat pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS.

Amintim că CSP a anunțat concurs pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS în noiembrie trecut. Deja pe data de 1 februarie a fost programată etapa de interviu la care au fost admiși trei candidați.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE