Scandalul în jurul funcției de șef al PCCOCS ia amploare. CSP va examina mai multe cereri de anulare a concursului 

818
0

Scandalul în jurul funcției de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ia amploare după ce joi, 26 ianuarie, unul dintre membrii Comisiei Speciale de preselecție a candidaților a cerut anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat de Consiliul Superior al Procuraturii (CSP), invocând că a fost „intimidat”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a fost de acord că acest concurs trebuie să fie suspendat sau chiar anulat.

„Ținând cont de toată situația creată, care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui (n.r. concursului). Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”, a menționat ministrul de profil, Sergiu Litvinenco.

Pe de altă parte, avocatul Ștefan Gligor a vociferat și numele potențialului autor al intimidărilor la care s-a referit directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. Și care, potrivit lui Gligor, ar fi promovat în funcția de procuror-șef al PCCOCS de ministrul Litvinenco și președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Gligor a vizat „tentativele” din ultima perioadă de „discreditare” a lui Groza și instituția pe care o reprezintă acesta, în special la plângerea penală depusă  împotriva lui de către procurorul Eugen Rurac, unul dintre pretendenții la funcția șef al PCCOCS.

„Consider că acest „concurs” este profund viciat, prin însuși faptul admiterii unor candidați precum este Rurac. Astfel de „concursuri” discreditează definitiv așa numita reformă a justiției sub egida PAS și compromit obligațiile asumate de Republica Moldova în fața partenerilor de dezvoltare. Dl Rurac este procurorul care a efectuat urmărirea penală ilegală, cu bună știință împotriva dnei Domnica Manole, înaintând acesteia învinuirea, iar ulterior, după căderea regimului Plahotniuc, a renunțat la această învinuire, confirmând faptul urmăririi penale ilegale a dnei Manole. Astfel, de „procurori” trebuie investigați pentru activitatea în perioada regimului Plahotniuc și nicidecum promovați la SIS, CNA și PCCCOCS, precum o face PAS. Cerem anularea de urgență a concursului și investigarea tuturor circumstanțelor ce țin de intimidarea și exercitarea presiunilor asupra membrilor Comisiei!”, a comentat avocatul Ștefan Gligor.

Precizăm că joi, 26 ianuarie, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, unul dintre membrii Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS a cerut anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat de CSP. Expertul a declarat că a fost ținta intimidărilor și presiunilor pentru a fi determinat să susțină un anumit candidat pentru funcția de procuror șef  al PCCOCS.

La rândul său, președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat pentru Gazeta de Chișinău că „sesizarea este înregistrată la CSP” și urmează să fie examinată în cadrul unei ședințe ulterioare alături de alte sesizări depuse în legătură cu organizarea concursului respectiv.

Amintim că CSP a anunțat concurs pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS în noiembrie trecut.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE