Municipalitatea riscă să rămână fără apă. Gavrilița cere implicarea organelor de control, iar primarul dă vina pe „vremurile bune”

390
0

Municipalitatea riscă să rămână fără apă din cauza datoriilor acumulate de furnizorul S.A. „Apă – Canal Chișinău” față de ÎCS „Premier Energy” SRL pentru consumul de energie electrică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Chiar dacă distribuitorul de energie a anunțat, joi, 26 ianuarie, că amână cu câteva zile dispoziția de debranșare a mai multor locuri de consum ale S.A. „Apă – Canal Chișinău” de la energia electrică, problema nu are încă rezolvarea, iar, la prima vedere, autoritățile centrale și cele locale își aruncă acuze reciproce.

Pe parcursul zilei de joi, mai multe locuri de consum ale furnizorului de apă urmau să fie deconectate de la sursa de alimentare cu energie din cauza datoriilor acumulate. Într-o notă informativă,  Premier Energy anunța că datoria S.A. „Apă -Canal Chișinău” este deja de 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

„ÎCS „Premier Energy” SRL a tratat cu respect și înțelegere rezonabilă situația financiară dificilă a S.A. „Apă – Canal Chișinău” și până la ajustarea prețurilor pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare nu a apelat la toate mecanismele legale pentru apărarea drepturilor sale în calitate de furnizor față de care S.A. „Apă-Canal Chișinău” are datorii, situație care nu mai poate fi acceptată în continuare”, se indica în nota informativă a companiei.

La scurt timp după acest anunț, reacțiile nu au întârziat să apară. Șefa Executivului, Natalia Gavrilița, s-a declarat „îngrijorată” de situație și a solicitat organelor de control să intervină.

„Am aflat cu îngrijorare că există riscul să fie deconectată furnizarea apei către consumatorii din capitală. Voi solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă – Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor. Municipalitatea trebuie să își asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme și nu să caute pe seama cui să pună propriile eșecuri”, a comentat Gavrilița.

La rândul său, primarul general al capitalei, Ion Ceban a pasat vina pe „vremurile bune”.

„Am văzut reacția absolut deplasată, ca și multe alte replici, a doamnei prim-ministru și a colegilor săi în perioada de guvernare. Nu vreau să fac referință la aceste perle dar din ceea ce văd ne sperie în continuare cu procuratura, inspecții financiare, CNA și tot ce au în subordine. Ca să plătim noi cu toții, inclusiv, pentru impotența și pentru prostiile lor… „Vremurile bune” vor trece și organele de drept vor da aprecieri acestor acțiuni. De ce noi plătim de 7 ori, de 3 ori, de 2 ori mai mult la servicii decât țara unde este război și alte state”, a declarat în replică primarul Ceban.

În scurt timp, chișinăuienii au răsuflat ușurați. Într-o altă notă informativă, „ÎCS „Premier Energy” SRL a comunicat că amână deconectarea cu câteva zile – până pe data de 1 februarie.

„Decizia respectivă a fost luată în urma asigurărilor oferite de reprezentanții din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, potrivit cărora sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, se menționează în nota distribuitorului.

În același timp, factorii responsabili din cadrul întreprinderii au dat asigurări că dacă nu vor fi luate măsuri concrete în termenul stabilit, vor recurge la deconectarea locurilor de consum de la sursa de alimentare cu energie electrică, fără preavizare suplimentară.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE