Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea activității „Danube Oil Company” până la remedierea încălcărilor depistate

461
0
Foto: Pagina de Facebook a deputatei PAS, vicepreședinte al Comisiei parlamentare „Comisia mediu și dezvoltare regională”, Ina Coșeru

Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a dispus demolarea silozurilor neconforme și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare, anunță printr-un comunicat guvernul. Întreprinderea activa în lipsa avizului expertizei ecologice de stat și nu deține autorizație de mediu. Fostul deputat Alexandr Slusari crede că „Agenția Proprietății Publice este obligată să pornească un control amplu la toate contractele, încheiate încă în perioada lui Plahotniuc în privința folosirii teritoriului Portului”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autoritățile de resort au raportat rezultatele controalelor efectuate și încălcările depistate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni.

Astfel, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Agenția supraveghere tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor.

Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc.

De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. „Calea Ferată Moldova”.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

Totodată, în ședința operativă de luni, șefa Executivului a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

„Întreprinderea activează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat și nu deține autorizație de mediu”

Și Ministerul Mediului anunță printr-un comunicat că activitatea întreprinderii SRL ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești, Cahul, a fost suspendată din data de 23 ianuarie curent.

„În urma verificărilor s-a constatat că, agentul economic este generator de emisii de poluanți în atmosferă. Întreprinderea activează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat și nu deține autorizație de mediu, nici nu sunt stabilite normativele emisiilor admisibile pentru sursele de poluare, ceea ce contravine Legii privind protecția aerului atmosferic, Legii privind protecția mediului înconjurător și Legii privind expertiza ecologică de stat.

Totodată, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România au prelevat probe de aer în diferite locații din preajma incidentului și pentru diferite condiții meteorologice, cum ar fi direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi, etc.

Reieșind din rezultatele investigațiilor efectuate, după incendiul la rezervorul de păstrare a cerealelor în care erau depozitate granulele de șrot de floarea soarelui, din 16 ianuarie curent, care a avut loc în Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații.

Iar după incendiile din 20 și 22 ianuarie curent rezultatele obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România urmează să fie analizate, generalizate, validate și transmise Ministerului Mediului și Agenției de Mediu din Republica Moldova.”

Alexandr Slusari consideră că „ statul nu controlează deloc cum este folosit teritoriul Portului Giurgiulești ?”

Pe pagina sa de socializare, ex-deputatul Alexandr Slusari, scrie că „după incendiul devastator Agenția pentru Supraveghere Tehnică a efectuat un control de stat inopinat, dar extrem de întârziat, la compania la care aparțin silozurile și care este controlată de SRL „Danube Oil Company”. A fost constatat că rezervoarele au fost proiectate, construite și instalate cu multiple încălcări procedurale și tehnice, fără coordonare cu administrația Portului și Calea Ferată din Moldova. Apare întrebarea firească: unde au fost toate organele abilitate în procesul construirii și, în special, Reprezentantul Guvernului în Port?

Cine nu cunoaște, vă informez că teritoriul Portului este proprietate de stat, transmisă în arendă unei companii, care are statut de Investitor General, iar rezidenții Portului subarendează terenurile de la acest investitor. Contractele nu au fost făcute publice și noi nu avem nici o claritate cine răspunde pentru supravegherea construcțiilor în Port. Aparent vedem că obiectul este controlat nu de Investitorul General, ci de un Rezident, care construiește pe teritoriul Portului ce vrea, unde vrea și cum vrea, precum și își permite aproape cinci luni să nu îndeplinească cerințele IGSU pentru stingerea focului”.

Slusari crede că „Agenția Proprietății Publice este obligată să pornească un control amplu la toate contractele, încheiate încă în perioada lui Plahotniuc în privința folosirii teritoriului Portului, când SRL „Danube Oil Company”, promovat de Al Capone din Grozești, a primit drepturi nelimitate de activitate la obiectul de infrastructură critică și acum vedem la ce a adus acest lucru. Timpurile parcă s-au schimbat, numai nu în Port, unde în continuare se simte suflarea mafiei”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE