,,Anul 2023 va fi al solidarității lumii civilizate cu Ucraina. Cu siguranță, Ucraina va câștiga acest război”

2632
0

Interviu cu Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării, politician

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Războiul din Ucraina schimbă lumea în care ne-am obișnuit să trăim. Fiecare zi de război, pune la încercare solidaritatea și empatia bătrânului continent față de Ucraina. În cazul Republicii Moldova, a ieșit gunoiul ascuns sub preș… Mulți au fost surprinși de atacul Rusiei în Ucraina. Cu toate că de când Vladimir Putin este președinte au avut loc patru războaie: Cecenia, Georgia, Siria, Ucraina. Dumneavoastră ați fost surprins de invazia Rusiei în Ucraina?

 Nu cred că războiul a scos în Republica Moldova vreun gunoi de sub vreun preș. Ceea ce s-a putut observa clar sunt vulnerabilitățile statului și faptul că nu am derulat de-a lungul anilor măsuri de întărire și consolidare a capacității de apărare. Ne-am complăcut în zona unei ,,neutralități” care speram să ne apere. Nu a fost o surpriză atacarea Ucrainei, pentru că de foarte mulți ani am spus că pentru R. Moldova, ca și pentru alte țări din CSI, principalul pericol îl reprezintă Rusia, dacă aceste țări vor dori să iasă din zona de influență a Moscovei. De-a lungul timpului, au fost destui care suțineau că ,,tancurile” rusești nu sunt un pericol pentru R. Moldova, ci corupția. Iată că acum tuturor le este teamă de atât de mult mediatizata corupție, nu de tancurile rusești. Acest pericol este unul real și doar vitejia și capacitatea de rezistență a Ucrainei fac să nu revenim din nou sub ,,aripa” rusă.

  • Domnule Șalaru, ați fost ministru al Apărării. Cât de bine este dotată din punct de vedere militar armata regiunii separatiste în comparație cu armata noastră națională?

Așa-numita armată transnistreană, asistată de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), nu mai este cea de acum 20 de ani. Nu a fost și nu este modernizată, de ani de zile este izolată și învechită, inclusiv la nivelul doctrinei și strategiei militare. Pot spune fără a greși că avem o armată mai bună și mai motivată decât cea transnistreană. Din ceea ce știu eu, sub 30% sunt ruși în GOTR, nefiind transnistreni, care merg la unitățile militare ca la uzină. Cu cât timpul trece, cu atât mai mult forței militare din Transnistria îi scade capacitatea de luptă.

  • Ipotetic, în cazul în care armata a paisprezecea, împreună cu cea a Transnistriei, primesc ordin să pornească spre Chișinău să ne ,,denazifice” de identitatea noastră milenară, noi avem o bază militară în apropiere, care ar opri armata separatistă să ajungă la Chișinău?

Doar armata transnistreană nu poate ataca Republica Moldova. Cel mult ar putea participa la unele acțiuni punctuale, însă doar dacă va avea în spate, în apropiere, armata Federației Ruse. Republica Moldova are capacitatea militară de a anihila forțele transnistrene în cazul unui atac din partea acesteia. Acest fapt nu înseamnă că armata R. Moldova nu trebuie să continuie procesul de reformă și să solicite în continuare sprijin pentru dotarea Armatei Naționale. Pentru R. Moldova va rămâne un pericol deosebit aceeași Federație Rusă.

  • Cât timp ați fost ministru al Apărării ce măsuri ați luat pentru fortificarea, dotarea Armatei Naționale?

Așa-numita ,,fortificare a armatei” de care vorbiți nu poate depăși capacitatea economică a R. Moldova și nici nu putem vorbi, deocamdată, de o dotare deosebită, ținând cont de constrângerile bugetare. Ca ministrul al Apărării, am mers, pe de o parte, pe reformatarea organismului militar, după modelul țărilor NATO, iar. pe de altă parte, pe interoperabilitatea Armatei Naționale cu armatele țărilor euro-atlantice.

Din păcate, ca ministru al Apărări, fără bani, nu prea poți face foarte mult, deoarece tehnica militară avansată este extrem de scumpă, iar pentru R. Moldova, dacă ar fi să plătească, ar fi practic imposibil. Cred că doar cu sprijinul partenerilor externi ne putem moderniza armata și mai ales prin ieșirea din această neutralitate păguboasă și chiar prin aderarea la NATO, care ar fi singura structură capabilă să ne asigure o reală ,,umbrelă” de securitate.

  • În repetate rânduri, ați afirmat că dacă, eventual, R. Moldova este atacată de Rusia cu armata sa și cu armata transnistreană, România nu va interveni militar, chiar dacă în R. Moldova sunt peste un milion de cetățeni români. Cât de constructivă este o astfel de abordare?

Nu știu ce fapt constructiv ar trebui să fie în adevăr. Ceea ce pot spune este că Romania, ca țară NATO, nu poate interveni ca parte a unui conflict, deoarece asta ar presupune că NATO este în război. Cât privește cetățenii români, care trăiesc în R. Moldova, vă reamintesc că Ucraina are, de asemenea, foarte multe minorități, ce dețin cetățenia țării cu care se autoidentifică. Adică sunt și multe sute de mii de polonezi, de unguri, de slovaci, de români, de baltici, care la fel dețin și o altă cetățenie decât cea ucraineană și acest lucru nu a determinat intrarea în război a acestor țări.

  • Cum vă explicați de ce o parte din populația Republicii Moldova susține retorica rusă de propagandă și de justificare a războiului din Ucraina?

Susținătorii Rusiei în R. Moldova sunt aceeași coloană a cincea, iar cetățenii care îi urmează sunt doar victimele propagandei de ani de zile a Federației Ruse.

  • Ce prognoze aveți pentru 2023? Se va termina războiul? Și, dacă da, cum?

Nu cred că războiul se va încheia prea curând, iar anul 2023 va fi unul al războiului și al efectelor sale și pentru state terțe. Și în 2023 războiul va continua să ne afecteze. Totodată, va fi și un an al solidarității lumii civilizate cu Ucraina. Cu siguranță, Ucraina va câștigă acest război.

Interviu realizat de Olga Bejan-Leva

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE