O nouă condamnare la CtEDO.  Statul a fost obligat să achite prejudicii de peste 12 000 de Euro

494
0

Republica Moldova a fost condamnată, din nou, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Guvernul a fost obligat să achite peste 12 000 de Euro unei foste deținute care a reclamat calitatea proastă a asistenței medicale din penitenciare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reclamanta, Tatiana Machina, este o persoană cu deficiențe locomotorii și, la momentul expedierii plângerii, aceasta se deplasa doar într-un scaun cu rotile. Femeia a reclamat condițiile proaste de detenție din penitenciarul nr. 13 din capitală. Ea s-a plâns că în încăperi foarte mici erau deținute câte 14-16 persoane, hrana era puțină și de proastă calitate, condiții precare de igienă, iar instituția era total neadaptată pentru persoanele cu nevoi speciale, așa cum era ea.

Mai mult, femeia a reclamat faptul că în timpul detenției a fost infectată cu  hepatita C și nu i s-a oferit un tratament medical special necesar stării sale. În cererea sa de la Curte, reclamanta s-a plâns că infecția cu hepatită a rezultat din neglijența medicală din închisoare și din condițiile materiale inadecvate de detenție.

Curtea a constatat că a existat încălcarea art. 3 din Convenție sub aspect de neprevenire a infectării cu virusul hepatic, dar și din cauza lipsei de îngrijire adecvată a reclamantei în timpul detenției sale. Curtea a stabilit că autoritățile naționale nu au făcut nicio încercare reală de a afla ce s-a întâmplat și că întârzierea efectuării unui control, abia la un an de închisoare, a subminat orice posibilitate de a evalua dacă reclamanta a fost infectată cu hepatită după încarcerarea ei.

Totodată, Curtea a constatat și încălcarea art. 13 din Convenție, din motiv că reclamanta nu a avut remedii interne eficiente pentru a contesta lipsa asistenței medicale corespunzătoare în timpul aflării în penitenciar.

„Hotărârea recentă pronunțată în cauza Machina, de rând cu hotărârea Curții pronunțată în cauza Cosovan reiterează necesitatea reformării prioritare a sistemului medical penitenciar. Această prioritate a fost setată Guvernului Republicii Moldova și de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei”, a comunicat avocatul Asociației Promo-LEX, Alexandru Postica.

În cele din urmă, CtEDO a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamantei, în timp de trei luni, suma de 9 800 Euro, în calitate de prejudiciu moral și suma de 2 500 Euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică.

Tatiana Machina a fost eliberată din detenție la data de 7 iulie 2016 și, la moment, se află în libertate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE