Amendat cu 25 000 de lei pentru că a scris „Putin ucigaș”. Bărbatul nu are bani și cere ajutorul internauților

559
0

Bărbatul care în luna octombrie anul trecut a scris pe poarta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău – „Putin ucigaș”, a fost amendat cu 25 000 de lei. Bărbatul susține că nu are acești bani și cere ajutorul internauților.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Despre decizia instanței de judecată a anunțat însuși bărbatul pe pagina sa de socializare. Este vorba despre  cetățeanul Federației Ruse, Alexandr Kudashev, care s-a refugiat la Chișinău după ce țara sa a pornit războiul barbar împotriva Ucrainei vecine.

„Mai țineți minte că spuneam că o să am nevoie de ajutorul vostru financiar? Păi iată, prieteni, a fost dictată sentința în privința mea. Este anume așa cum am preconizat – amendă în mărime de 500 u.c., adică 25 000 de lei sau 1 230 de euro. Dacă e să achit această amendă în termen de 72 de ore, am nevoie de jumătate din această sumă. Evident, eu nu am acești bani. Așa deci, inițiez colectarea de fonduri ca să nu fiu arestat pentru neplată, dar nu pentru că am considerat necesar să exprim opinia majorității covârșitoare a oamenilor din Moldova și din întreaga lume”, a scris Kudashev pe pagina sa de socializare.

Amintim că în seara zilei de 7 octombrie 2022, de ziua de naștere a liderului de la Kremlin –  activistul rus a scris pe poarta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău – „Putin ucigaș”. Inscripția a fost făcută în culorile drapelului ucrainean. După asta, Kudashev a arborat pe aceste porți steagul simbol al protestelor anti-război alb-albastru-alb al Rusiei și a tras focuri de artificii în direcția misiunii diplomatice.

În reacție, reprezentanții Ambasadei Federației Ruse au calificat acțiunea de protest drept un „atac”, menționând că petardele au „avariat clădirea”.

„Acest incident este o încălcare gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, Tratatul de prietenie și cooperare între Federația Rusă și Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat emis de reprezentanții misiunii diplomatice, care au cerut identificarea și pedepsirea făptașilor.

Mai precizăm că acum o săptămână, Alexandr Kudashev anunța că cererea sa de azil a fost respinsă de către Biroul Migrație și Azil.  „Să vii atunci când te vor ucide. Dacă aș fi rugat să explic într-o propoziție motivele refuzului cererii de azil pe care l-am primit din partea Biroului migrație și azil, aș spune anume acest banc, care etalează atitudinea milițienilor ruși față de oameni. Da, mi-a fost refuzată cererea de azil în Moldova”, a scris acum o săptămână activistul pe Facebook.

Bărbatul se arată consternat de decizia reprezentanților MBA, care au constatat că nu ar exista niciun pericol pentru el să revină în țara de baștină.

Alexander Kudashev este originar din Samara, Federația Rusă. Bărbatul ar fi participat la mai multe proteste organizate împotriva conducerii de la Moscova și, în mod special, împotriva războiului declanșat de țara sa împotriva Ucrainei vecine, fapt pentru care a fost reținut de miliție în repetate rânduri. În luna martie, Alexandr a încercat să meargă în Ucraina în calitate de voluntar. Pentru că nu i-a reușit acest lucru s-a oprit în Moldova, unde se află până în prezent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE