Prețurile în Republica Moldova continuă să crească, dar într-un ritm mult mai lent

214
0

Inflația în Republica Moldova scade deja a doua lună consecutiv și va continua să scadă în următoarele luni destul de puternic, însă aceasta nu înseamnă scădere de prețuri. Cel mai probabil, în următoarele patru luni, vom înregistra cea mai puternică scădere a inflației, cu până la 10%, anunță într-o postare pe pagina sa de Facebook, Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Expertul vine cu explicațiile de rigoare. „Prețurile în Moldova continuă să crească, însă într-un ritm mult mai lent.

Astfel, în decembrie, prețurile au crescut cu 0,8%, semnificativ, însă de două ori mai lent decât creșterea din decembrie 2022, când prețurile s-au majorat cu 1,7%. Drept consecință, acum situația cu creșterea prețurilor este mai bună decât anul trecut, fapt ce mișcă inflația în jos.

Cel mai probabil, în următoarele patru luni, vom înregistra cea mai puternică scădere a inflației, cu până la 10%. Altfel spus, inflația anuală în luna aprilie, cel mai probabil, va fi în jur de 20% și va continua să scadă mai departe. Deoarece anul trecut, în primele patru luni ale anului, am avut cele mai puternice creșteri de prețuri, iar acum lipsesc careva factori majori de creștere a prețurilor.

Pentru anul 2023, factorul de bază care va mișca inflația în jos va fi sectorul energetic. El ne-a creat cele mai mari probleme în 2021, 2022, iar acum toate șocurile energetice cel mai probabil deja sunt depășite.

Aici nu trebuie de uitat și de produsele alimentare, care au înregistrat creșteri record atât pe plan internațional cât și în Republica Moldova. Șocul creșterii de prețuri la produsele alimentare la fel a fost absorbit de economia mondială și cea națională. În consecință, creșterea prețurilor la produsele alimentare în 2023 va fi de minim 2-3 ori mai mică decât în 2021/22.”

Potrivit lui Ioniță, în 2023 vom avea creșteri de prețuri, însă ele vor fi de 2-3 ori mai mici decât în 2022, cea ce înseamnă că inflația anuală va tinde spre 10%. E totuși mult, dar incomparabil cu cele 30,2% din acest an.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT