Ala Nemerenco: „Numărul cazurilor de gripă se menține la nivel relativ constant pe parcursul ultimilor trei săptămâni”

245
0

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că în prima săptămână din 2023, morbiditatea prin infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecții respiratorii severe (SARI) și gripă se află la nivel de intensitate medie, ba chiar atestându-se o descreștere cu 12,8% în comparație cu săptămâna precedentă. Diminuarea cazurilor de îmbolnăviri se constată și în mun. Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Numărul cazurilor de gripă se menține la nivel relativ constant pe parcursul ultimelor trei săptămâni, dar a fost înregistrat primul caz de deces în urma complicațiilor infecției gripale”, scrie Ala Nemerenco.

Potrivit ei, s-a micșorat cu 7,8% numărul de spitalizări comparativ cu săptămâna trecută.

Ministrul Sănătății vine cu un îndemn către cetățeni: „Evitați în această perioadă aglomerațiile, purtați masca de protecție, în special în transportul public, respectați distanța de cel puțin un metru de alte persoane în spațiul public, respectați eticheta tusei și strănutului, aerisiți periodic încăperea în care vă aflați, spălați-vă regulat mâinile și adresați-vă imediat medicului la primele simptome de boală – febră, dureri de cap, strănut, tuse, stare de slăbiciune. Nu duceți copiii cu simptome în colectivități.”.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 – infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 – gripă sezonieră.

Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, potrivit specialiștilor.

Menționăm că, în acest sezon au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136 026 de IARCS și 5 906 de SARI.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT