Kremlinul anunță armistițiu de 36 de ore în Ucraina pe perioada Crăciunului pravoslavnic

258
0
Președintele rus Vladimir Putin a cerut ministrului Apărării al Federației Ruse să ordone încetarea focului de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie 2023 până la ora 24.00 a zilei de 7 ianuarie 2023, scrie DW Română.
Anunțul lui Putin vine după ce anterior patriarhul ortodox al Rusiei Kiril lansase o cerere similară, pe care Kievul a calificat-o drept o „capcană cinică” a Rusiei.
Kremlinul susține, într-un comunicat difuzat pe Telegram, că a luat decizia ca urmare a apelului venit dinspre capul bisericii ruse.
„Dat fiind că numeroși cetățeni din zona de ostilități sunt ortodocși practicanți, invităm partea ucraineană să declare armistițiu pentru a permite oamenilor să participe la slujbele religioase din seara de Ajun și din ziua de Crăciun”.
Conform calendarului nereformat, ortodocșii de rit vechi celebrează Crăciunul pe 7 ianuarie, la două săptămâni după restul creștinilor.

Menționăm că, pentru prima dată în anul 2022, sub imperiul războiului pornit de Rusia, Biserica Ortodoxă a Ucrainei- cea mai mare din țară – lasă la latitudinea parohiilor dacă sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pe stil nou, sau pe 7 ianuarie, pe stil vechi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

 

Tot de la Kremlin se transmite că Putin s-ar fi declarat dispus să negocieze cu Ucraina în cazul în care Kievul este dispus să cedeze teritoriile pierdute în est și sud.

„Prin negocieri, Rusia și Putin propun Ucrainei și restului lumii să li se accepte dreptul de a ocupa teritorii străine. Este complet inacceptabil”, a răspuns pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Despre Kiril, Podoliak a apreciat că este un „propagandist al războiului” care a incitat la „crime în masă” împotriva Ucrainei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT