Decis în Parlament. Deputații au garantat „echitatea diplomatică” între capii celor două Mitropolii care activează în Republica Moldova

706
0

De acum încolo, pe lângă Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, ÎPS Vladimir,  va beneficia de pașaport diplomatic și Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, ÎPS Petru. Decizia a fost adoptată, joi, 29 decembrie,  în două lecturi cu votul majorității deputaților în Parlament.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit autorilor documentului, acest lucru a fost necesar pentru a asigura „echitatea diplomatică” între capii celor două Mitropolii care activează pe teritoriul Republicii Moldova.

„Având în vedere că Mitropolia Basarabiei, fiind o subdiviziune a Bisericii Ortodoxe Române, are și parohii în afara teritoriului Republicii Moldova, este necesar ca Mitropolitul Basarabiei să beneficieze de aceste prevederi, așa cum beneficiază și Mitropolitul Moldovei. În acest sens, proiectul de lege conține o prevedere prin acordarea acestui privilegiu conducătorului unui cult religios, ce ar elimina orice discriminare față  de conducătorul Mitropoliei Basarabiei care ar dori să-și revendice același drept la pașaport diplomatic”, a menționat deputatul PAS, Petru Frunze.

Proiectul a fost susținut în prima lectură de 54 de deputați, iar Comisia parlamentară de profil a recomandat adoptarea proiectului, inclusiv în a doua lectură.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă, în cazul eliberării pașapoartelor diplomatice, în legislația Republicii Moldova există actul normativ care specifică actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Legea menționează că pașaportul diplomatic este un act eliberat de MAEIE și specifică categoriile de persoane care pot beneficia de acest document. Cu titlu de exemplu: președintele țării, președintele parlamentului, prim-ministru, deputații din parlament, membrii guvernului, judecătorii de la Curtea Constituțională și alte categorii de persoane sau funcționari în funcție de exercitarea mandatului pe care-l realizează.

Cu referire la acordarea pașaportului diplomatic unor fețe bisericești, Daniel Vodă a menționat că la etapa actuală cadrul normativ menționează Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, Vladimir, în calitate de beneficiar al documentului  pașaport diplomatic. Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove a fost inclus în lista cu persoane care pot deține pașaport diplomatic în anul 1994.

De menționat că majoritatea populației Republicii  Moldova – 96,8% se declară creștin-ortodoxă, aparținând fie de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove sau Mitropolia autonomă a Basarabiei din cadrul Bisericii ortodoxe Române. Recent,  Mitropolia Basarabiei a împlinit 20 de ani de recunoaștere oficială de către autoritățile Republicii Moldova. Este o biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992.  Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat până în anul 1944 inclusiv.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE