Moldovenii sunt îndemnați să nu solicite nemotivat ambulanța. „Pacienții cu urgențe reale nu pot fi deserviți prompt”

590
0

Moldovenii sunt îndemnați să nu solicite nemotivat ambulanța, având în vedere faptul că, în ultima perioadă, se atestă o creștere considerabilă a numărului de solicitări de asistență medicală urgentă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMUP), o bună parte dintre aceste solicitări sunt „nemotivate”. Iar în aceste condiții, pacienții cu urgențe medicale reale nu pot fi deserviți prompt.

„Majorarea numărului de solicitări a fost cauzată de pacienții cu afecțiuni respiratorii, ce a constituit 33% din numărul total de solicitări deservite în perioada de referință. În majoritatea cazurilor, problemele de sănătate puteau fi soluționate prin adresarea oportună la medicul de familie, dat fiind faptul că o parte considerabilă a apelurilor au fost înregistrate în orele de lucru ale serviciului de asistență medicală primară. Suprasolicitarea Serviciului AMUP creează o listă de așteptare nejustificată. Deservirea solicitărilor non-urgente poate cauza concomitent situații în care pacienții cu urgențe medico-chirurgicale majore în situații critice -stop cardio-respirator, sindrom coronarian acut, accident vascular cerebral, stare de șoc, politraumatism, etc. – nu pot fi deserviți prompt și operativ de către echipele AMU”, se menționează în comunicatul instituției.

De menționat că, dacă pe parcursul lunii noiembrie, săptămânal se înregistrau estimativ 14 000 de solicitări, atunci în perioada 19-25 decembrie curent, ambulanța a fost solicitată în circa 18 000 de cazuri, inclusiv pentru 4581 de copii. Cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) îndeamnă cetățenii să solicite ambulanța „în cazurile de pericol iminent pentru sănătate și viață”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE