Moldovenii sunt îndemnați să nu solicite nemotivat ambulanța. „Pacienții cu urgențe reale nu pot fi deserviți prompt”

221
0

Moldovenii sunt îndemnați să nu solicite nemotivat ambulanța, având în vedere faptul că, în ultima perioadă, se atestă o creștere considerabilă a numărului de solicitări de asistență medicală urgentă.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMUP), o bună parte dintre aceste solicitări sunt „nemotivate”. Iar în aceste condiții, pacienții cu urgențe medicale reale nu pot fi deserviți prompt.

„Majorarea numărului de solicitări a fost cauzată de pacienții cu afecțiuni respiratorii, ce a constituit 33% din numărul total de solicitări deservite în perioada de referință. În majoritatea cazurilor, problemele de sănătate puteau fi soluționate prin adresarea oportună la medicul de familie, dat fiind faptul că o parte considerabilă a apelurilor au fost înregistrate în orele de lucru ale serviciului de asistență medicală primară. Suprasolicitarea Serviciului AMUP creează o listă de așteptare nejustificată. Deservirea solicitărilor non-urgente poate cauza concomitent situații în care pacienții cu urgențe medico-chirurgicale majore în situații critice -stop cardio-respirator, sindrom coronarian acut, accident vascular cerebral, stare de șoc, politraumatism, etc. – nu pot fi deserviți prompt și operativ de către echipele AMU”, se menționează în comunicatul instituției.

De menționat că, dacă pe parcursul lunii noiembrie, săptămânal se înregistrau estimativ 14 000 de solicitări, atunci în perioada 19-25 decembrie curent, ambulanța a fost solicitată în circa 18 000 de cazuri, inclusiv pentru 4581 de copii. Cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) îndeamnă cetățenii să solicite ambulanța „în cazurile de pericol iminent pentru sănătate și viață”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT