Indemnizația unică la nașterea copilului va crește, în 2023, până la 10 932 de lei

199
0

Începând cu 1 ianuarie 2023, indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată  cu 864 de lei și va constitui 10 932. Decizia a fost aprobată miercuri, 28 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Viitorul Moldovei aparține familiilor tinere. Este de datoria noastră să le încurajăm să dea viață copiilor și să le susținem cât de mult putem astfel încât mama, tata și copiii să rămână cu toții aici, acasă”, a declarat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului în cauză au fost planificate în proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2023 și conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în anul 2023, de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 34780 de copii și vor fi necesare resurse financiare în cuantum de 382,5 milioane de lei.

Tot în cadrul ședinței de miercuri, Cabinetul de miniștri a aprobat cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023, în mărime de 11 700 de lei. Proiectul de hotărâre a fost elaborat în scopul determinării plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale. Cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost calculat conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2025, estimate de către Ministerul Economiei.

Veștile bune de la ultima ședință a Guvernului din 2022 vizează și cadrele didactice implicate în organizarea și desfășurarea evaluărilor naționale de absolvire în învățământul general. Începând cu anul viitor, această categorie de angajați vor fi remunerați cu circa 67%  mai mult. Va crește  cuantumului prevăzut atât pentru elaborarea programelor de examen și traducerea materialelor, cât și pentru asigurarea procesului de verificare a testelor scrise în cadrul evaluărilor naționale.

Tot în cadrul ședinței de joi, Guvernul a dublat alocațiile  zilnice pentru alimentarea participanților la olimpiadele școlare. Astfel, pentru etapa raională/municipală și zonală vor fi alocați până la 60 de lei pentru fiecare elev, iar la etapa republicană – până la 120 de lei. Prin urmare, cheltuielile financiare necesare Ministerului Educației și Cercetării, pentru alimentarea a circa 3 700 de participanți la 2l de olimpiade și concursuri republicane, constituie circa 540 mii de lei – bani care vor fi alocați din bugetul de stat.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT