În 2023, pensiile vor fi reexaminate după o nouă formulă

457
0
De la 1 ianuarie 2023, va fi aplicată o nouă formulă de reexaminare a pensiei pentru limita de vârstă pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea acesteia. Astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat, prin hotărâre de Guvern, modificarea Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor.

Noua formulă presupune însumarea cuantumului pensiei calculate cu valoarea pensiei pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, fapt ce va asigura majorarea garantată a cuantumului pensiei după reexaminare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, conform proiectului, începând cu 1 ianuarie 2023, Casa Națională de Asigurări Sociale va reexamina pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite sau reexaminate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021, la a căror calculare a fost inclusă în stagiul de cotizare perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă. Pentru perioada respectivă, ca bază de calcul a pensiei va fi utilizat  salariul mediu lunar pe țară și nu salariul minim lunar, cum era anterior.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE