Retrospectivă// Lovitura anului

1173
0

Pe 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA a anunțat sancțiuni pentru 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În lista de sancțiuni, „Global Magnitsky Act”, pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnîi, Aleksei Troșin, Iuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Instituțiile responsabile de supravegherea sistemului bancar din Republica Moldova au primit o listă de persoane și companii din anturajul celor trei menționați mai sus pentru a preveni transferurile de bani sau alte tranzacții financiare.

Această decizie a fost adoptată în urma listei de hotărâri ale Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 octombtie. Aceste decizii au menirea să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA.

Astfel, au fost supuse sancțiunilor persoanele asociate cu omul de afaceri rus Igor Ceaika, fiul al fostului procuror general al Federației Ruse: Fundația de Binefacere „Din Suflet”, condusă de Galina Dodon, Asociația Obștească „Tineretul Găgăuziei”, Asociația obștească „Uniunea de afaceri moldo-rusă” condusă de Igor Dodon.

De asemenea, au fost supuse sancțiunilor persoanele asociate lui Vladimir Plahotniuc, printre care figurează membrii familiei oligarhului fugar, inclusiv oamenii din anturajul acestuia, Sergiu Talpa, Vladimir Andronachi, Veaceslav Baida, Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Iurie Cecan, Alexandru Vîlcul, Serghei Iaralov, Vitalie Iurcu ș.a.

În lista persoanelor asociate lui Ilan Șor figurează aproape 100 de persoane, inclusiv Marina Tauber, Sara Șor (Jasmin), Ilona Șor, Vladimir Andronachi, Tudor Balițchi, Denis Ulanov, Boris Salov, Valeri Klimenko, Reghina Apostolova ș.a.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE