Scandal în Parlament! Opoziția cere dizolvarea Legislativului și alegeri anticipate. „De la dragoste la ură e doar un pas”

457
0

Ședința de joi, 22 decembrie, a Parlamentului a fost marcată de un nou scandal. Opoziția parlamentară – socialiștii, comuniștii și cei din fracțiunea Șor, au blocat tribuna centrală a Legislativului și au scandat lozinci împotriva majorității de la guvernare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult, deputații BCS, au cerut dizolvarea actualei legislaturi a Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Scandalul a izbucnit după ce liderul socialiștilor a cerut audierea prim-ministrului Natalia Gavrilița și a președintei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în legătură cu suspendarea licențelor de emisie a celor șase posturi TV. Iar pentru că solicitarea lor nu a fost susținută, au blocat tribuna Parlamentului și au afișat pancarte gata pregătite cu lozinci împotriva majorității de la guvernare.

„Se duce în istorie anul 2022, un an în care ar trebui să vorbim mai mult despre solidaritate, despre cum putem depăși crizele. Noi ne solidarizăm cu cei peste 1000 de angajați ai posturilor TV care au rămas fără o sursă de existență în ajunul sărbătorilor, ne solidarizăm cu administrația publică locală care are grave probleme cu bugetul, ne solidarizăm cu toți cetățenii care au dreptul să-și exprime poziția lor clar și ferm și să fie mediatizați, ne solidarizăm cu cei care luptă pentru democrație indiferent de conjunctura politică… Vă spun din propria experiență că nici în perioada lui Plahotniuc, Republica Moldova nu a trăit asemenea instrumente și asemenea atitudini. Noi nu dorim să fim mobilă în acest Parlament care categoric trebuie să fie dizolvat”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea de la tribuna centrală a Parlamentului.

Deputații BCS au scandat: „Rușine!” și au cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate, după care au spus că vor boicota ședința Parlamentului și vor merge în teritorii pentru a „discuta cu oamenii”. În replică, cineva din sală le-a urat „drum bun!”, ceea ce nu a fost pe placul deputaților din opoziție.

„Cetățenii Republicii Moldova o să vă zică drum bun! De la dragoste până la ură e un pas, de la guvernare până la opoziție e un pas – acolo veți ajunge!”, a spus în replică Bătrîncea.

La rândul lor, deputații PAS au considerat că acest protest al colegilor din opoziție confirmă apartenența lor la „gruparea pentru hoție și război”.

„Noi de luni de zile urmărim pseudo-protestele, care au avut drept scop deturnarea regimului constituțional și destabilizarea situației în țară, așa-zisa opoziție nu face decât să confirme apartenența ei la această grupare pentru hoție și război”, a spus deputata PAS, Marcela Adam.

„Nu putem să trecem cu vederea toată această porcărie pe care vor să o facă. Este clar că nu este ca pe timpul lui Plahotniuc, ca și atunci când finanțau din același „kuliok” aceste televiziuni. CA a avertizat aceste posturi TV până în pânzele albe că încalcă normele deontologice”, a comentat deputatul PAS, Lilian Carp.

Iar proaspătul independent, Gaik Vartanean, care s-a lepădat recent de socialiști, a solicitat audierea în Parlament a șefului SIS în legătură cu sistarea licențelor de emisie ale celor șase posturi TV. Inițiativă care a generat o reacție dură din partea șefului Legislativului, Igor Grosu.

„Domnule deputat, înțeleg că v-ați făcut independent, chipurile, dar noi nu suntem de două zile în Parlament. Este evident pentru toată lumea că un holding plătit de Kremlin a lucrat până nu demult pentru PSRM și PCRM, de la o vreme Kremlinul a dat acest holding grupării criminale Șor. Pe cine încercăm să aburim acum? Că Federația Rusă a ales să aibă aliați bandiții și mancurții, asta e alegerea lor, alegerea noastră e să construim stat și să-l integrăm în  spațiul civilizat al UE”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că, recent, mai multe posturi de televiziune au rămas fără licență de emisie fiind acuzate de „reflectare tendențioasă și manipulatoare a evenimentelor din țara noastră, dar și a celor legate de războiul din Ucraina”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE