Argentina, triplă campioană mondială

856
0

Reprezentativa Argentinei a câştigat al treilea său titlu mondial, învingând la lovituri de departajare selecționata Franței în finala Cupei Mondiale de fotbal 2022, găzduite de statul Qatar, după trofeele adjudecate în 1978 și 1986.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Argentina – Franța 3-3 (4-2 la penalty). Au marcat: Lionel Messi (23-penalty, 109), Di Maria (36) / Kylian Mbappe (80-penalty, 82, 117-penalty).

Astfel, Kylian Mbappe a devenit cu 8 goluri înscrise cel mai bun golgeter al competiției, fiind urmat în acest clasament de Messi (7 reușite), Olivier Giroud (Franţa) și Julian Alvarez (Argentina), ultimii doi cu câte 4 goluri marcate. Per total, la turneul final din Qatar s-au înscris 172 de goluri.

În meciul pentru medaliile de bronz Croația a învins cu 2-1 lotul din Maroc (Josko Gvardiol, 7, Mislav Oršić, 42 / Achraf Dari, 9). Astfel, selecționata balcanică, țară cu o populație de mai puţin de 4 milioane de locuitori, pentru a doua oară la rând reușește să escaladeze podiumul mondial, după argintul cucerit la ediția trecută.

Căpitanul Argentinei, Lionel Messi, a fost desemnat de FIFA cel mai bun jucător al Cupei Mondiale. De asemenea, el a stabilit numeroase recorduri personale, între care şi cel de prezenţe la Cupa Mondială (26). Portarul echipei argentiniene, Emiliano Martinez, a fost desemnat cel mai bun goalkeeper al turneului, iar mijlocaşul aceleiași formații, Enzo Fernandez, născut pe 17 ianuarie 2001, a fost declarat cel mai bun tânăr jucător al Cupei Mondiale din Qatar.

Iată încă câteva dintre recordurile şi premierele consemnate la CM 2022: prima dată din istorie o femeie arbitru a oficiat un meci şi, totodată, prima la care o selecţionată din Africa a reuşit să acceadă până în semifinale.

Patru jucători, portughezul Cristiano Ronaldo, argentinianul Lionel Messi şi mexicanii Andres Guardado şi Guillermo Ochoa, s-au alăturat clubului fotbaliştilor cu câte cinci participări la Cupa Mondială, care îi includea deja pe germanul Lothar Matthaeus, pe italienii Paolo Maldini și Gianluigi Buffon, precum şi pe mexicanul Antonio Carbajal.

Francezul Hugo Lloris a devenit portarul cu cele mai multe partide la CM. El l-a depăşit pe germanul Manuel Neuer, cu un total de 20 de meciuri. De asemenea, Lloris este internaţionalul francez cu cele mai multe meciuri pentru Les Bleus, întrecându-l pe Lilian Thuram (142).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE