Anul 2022. Ochiri retrospective (I)

486
0

Evenimentul major al anului 2022 a fost războiul ruso-ucrainean. Conflictul armat declanșat de Putin a lăsat aproape totul în umbră și doar ceea ce a derivat sau a avut o oarecare legătură cu el are șanse să rămână în memoria colectivă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Își mai aduce oare aminte cineva de grevele din Canada, de protestele din Sri Lanka sau de summitul COP27, organizat de ONU, unde țările bogate și-au asumat obligația de a compensa efectele poluării în cele sărace? Pe de altă parte, mai poate interpreta cineva acum vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan doar ca pe un răspuns la bullying-ul lui Xi Jinping? Nu e prezentată oare aceasta și ca o replică indirectă la agresiunea Rusiei, ca un gest ce anunță o nouă atitudine, mult mai fermă, a Occidentului față de puterile care îi contestă deschis și obraznic supremația? Chiar și evenimente precum moartea Elisabetei II sau alegerea unui descendent din emigranții indieni pe postul de prim-ministru al Marii Britanii și-au sporit încărcătura simbolică/ emoțională în contextul dramatic generat de război.

Republica Moldova a fost, de asemenea, marcată de agresiunea rusească și a avut mult de suferit din cauza acesteia. Ea nu a fost bombardată, deși niște rachete au căzut și pe teritoriul ei. Ea nu a fost cotropită, deși SIS-ul ne asigură că Rusia nu a renunțat la acest plan. RM a plătit, în schimb, prețul deplin al dependenței energetice de Gazprom și de satelitul Moscovei în regiune, enclava transnistreană. A suportat un val uriaș de refugiați și a început să simtă pe pielea ei „avantajele“ neutralității și ale prieteniei concomitente cu Estul și Vestul.

Războiul a adâncit, totodată, clivajele din sânul societății moldovenești. Sondajele au scos la iveală disonanțe uriașe în conștiința oamenilor. Am avut prilejul să mai constatăm o dată, dacă mai era nevoie, cât de tare i-a afectat propaganda de la Ostankino din ultimele două decenii pe cetățenii RM. Scăderea nivelului de trai, criza energetică, inflația nu pot explica în întregime adeziunea unei mari părți a populației la versiunea rusească a evenimentelor din Ucraina. O poate explica doar aflarea prelungită în coma indusă de niște posturi TV toxice, de la care guvernarea s-a dumerit să ne decupleze abia pe la sfârșitul anului 2022 – o decizie despre care nu se poate spune „mai bine târziu decât niciodată“, întrucât creierul majorității dă semne de leziuni permanente, iremediabile.

Grav e că avem, în continuare, o coloană a cincea care și-a promovat nestingherit mesajul și a fost chiar pe punctul de a destabiliza situația politică și socială din RM. Dar și mai grav e că acest lucru a devenit posibil nu numai din cauza influenței sau sprijinului pe care îl acordă Kremlinul partidelor antinaționale din RM, ci mai ales din cauza guvernanților, care au avut posibilitatea de a tăia capetele hidrei, dar nu au făcut-o. Fruntași și membri notabili ai acestor formațiuni trebuiau să aibă alte griji în anul 2022, decât să umble cu sorcova prin Chișinău, să îndemne lumea la sabotarea sau răsturnarea puterii și să promoveze interesele unui stat agresor. Ne așteptam ca unii dintre ei să devină „clienți“ statornici ai CNA sau chiar SIS, dată fiind contribuția lor indubitabilă la consolidarea securității și statalității RM, dar nu a fost să fie așa. Guvernarea a hotărât, după pilda înțeleaptă a atâtor și atâtor cârmaci din trecutul recent, că e mai ușor să lupți cu învățători și cu medici corupți decât cu marii delapidatori de fonduri și cu trădătorii de țară.

Eșecul cvasitotal în combaterea marii corupții a fost dublat și de alte erori ale guvernării: din nefericire, PAS nu a reușit să ofere și altceva în afară de bune intenții. Iar unde nu a acționat incompetența a funcționat strategia veche și păguboasă a „stabilității“ cu orice preț. Anul 2022 a pus la grea încercare guvernarea PAS, dar i-a oferit și câteva oportunități unice, pe care aceasta mai curând le-a ratat decât le-a fructificat. De dragul unor câștiguri de moment s-a recurs la niște compromisuri costisitoare, în toate sensurile, cu Moscova și cu Tiraspolul. PAS a preferat, dintr-un impuls populist, să-și cosmetizeze image-ul știrbit de criză decât să o înfrunte cu adevărat. O imagine pozitivă care mai contează încă pentru partenerii externi ai RM, fără sprijinul cărora criza aceasta ar fi copleșit-o cu totul. Căci, să recunoaștem, singurul avantaj palpabil pentru cetățenii RM al aflării PAS la guvernare în fatidicul an 2022 este tocmai… aflarea PAS la guvernare.

 

(va urma)

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE