Tăierea porcului, o datină străveche

1196
0

Valentina Carastan: „De când ne-am născut noi, de la străbuneii și buneii noștri, am luat tradiția de a sărbători Crăciunul pe stil nou”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie (2 ianuarie, stil vechi) este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor” atunci când în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Ignatie Teoforul, cel despre care se spune că a fost ţinut în braţe chiar de Iisus Hristos, pe vremea când era copil. Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform tradiției, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

În Slobozia Mare, raionul Cahul, această tradiție este respectată din moși-strămoși. „Gazeta de Chișinău” a vorbit cu gospodinele din sat și a aflat cum are loc tăierea porcului.

„E spirit de sărbătoare atunci când se taie porcul”

Primarul satului, Valentina Carastan, ne-a spus că în Slobozia Mare sunt respectate tradițiile pe stil nou: „De când ne-am născut noi, de la străbuneii și buneii noștri, am luat tradiția de a sărbători Crăciunul pe stil nou. Porcul se taie de Ignat. Acum mai puțini oameni taie porcul și respectă tăierea porcului anume în această zi. Pentru că acum și mai puțini oameni mai cresc porci, dar, oricum, se păstrează din tradiții”.

Valentina Carastan ne-a spus că porcul este tăiat după tradiția strămoșească: „Se taie ca pe timpuri, după tradiția strămoșească. E plăcut atunci când auzi că cineva a tăiat porcul și te invită la șorici. E spirit de sărbătoare atunci când se taie porcul. E liniște, e pace și bunăstare. Oamenii așteaptă să fie tăiat porcul de Crăciun și mai ales copiii care urcă pe purcel, pentru ei este o mare veselie”.

După tăierea porcului, gospodinele pregătesc imediat friptură cu mămăligă: „Friptura care se face imediat după ce s-a tăiat porcul este pusă pe masă pentru toate rudele care au participat la tăierea porcului. După aia gospodinele fac diferite feluri de mâncare din carnea de porc și umplu mesele pentru toată familia”.

Primarul satului Slobozia Mare ne-a spus că funcția pe care o are a cam îndepărtat-o de tradiții, de acele obiceiuri  cum era „până la primărie”, dar: „oricum ne pregătim. Sărbătorim alături de copii, nepoți, fini. În seara de Crăciun, pe 24 decembrie, așteptăm cu toții să ne vină colindătorii. Ansamblul ,,Mocănașii”, format din 17 bărbați, interpretează colinde vechi. Încă se mai păstrează tradiția de a se colinda”.

„Cu toată familia în jurul porcului”

Ana Cherchelan este născută în Slobozia Mare, are 43 de ani și de când se știe respectă tradițiile de sărbători.

„Ținem această tradiție de când suntem. Am văzut la părinți și ținem la tradiții. În Slobozia Mare tocmai din acest motiv sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie. Carnea o conservăm pentru tot anul. La tăierea porcului participă toate rudele, iar de Crăciun stăm în jurul mesei cu toată familia cu copiii, cu nașii, cu finii”, ne-a spus femeia.

Din 1924, locuitorii satelor Slobozia Mare, Câșlița-Prut și Giurgiulești, raionul Cahul, sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, iar unii gospodari taie porcul de Ignat, la 20 decembrie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE