Șefa statului are „întrebări” în raport cu condițiile în care s-a semnat recent contractul cu Centrala electrică de la Cuciurgan: „O să discut cu Guvernul”

454
0

Șefa statului, Maia Sandu, are nelămuriri în privința contractului semnat recent cu Centrala electrică de la Cuciurgan. Despre aceasta, Maia Sandu a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu a precizat că nu cunoaște detalii de la negocieri, însă a lăsat să se înțeleagă că nu îi sunt clare condițiile încheierii tranzacției, în mare parte de vină fiind comunicarea defectuoasă din partea Guvernului, aspect pe care l-a criticat dur și anterior.

„Dacă mă întrebați exact despre această tranzacție, nu am participat la negocieri, am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat acest contract. O să discut cu Guvernul și sigur nu a fost o comunicare promptă, care să explice lucrurile din start, care să nu lase spațiu de interpretare și acuzații de tot felul. Guvernul trebuie să comunice prompt și să ofere suficientă claritate, pentru că securitatea energetică este un subiect extrem de important care vizează pe toată lumea și toată lumea trebuie să aibă încredere că această tranzacție este cea mai bună care putea fi obținută în aceste condiții”, a menționat Maia Sandu, sugerând, totodată, că ar avea întrebări și la capitolul prețului final negociat pentru energia electrică livrată malului drept.

Amintim că, la începutul lunii decembrie, a fost semnat contractul de achiziție a energiei electrice între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau „MGRES”. Documentul stabilește că, până la sfârșitul anului, malul stâng va vinde malului drept energie electrică în volum de 204 mii de MW la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom, adică 5,7 milioane m.c. pe zi.

Decizia autorităților de la Chișinău a declanșat un val de critici, care, în mare parte, au acuzat factorii responsabili de „susținere” a regimului separatist de la Tiraspol.

La rândul său, ministrul de profil, Andrei Spînu, declara atunci că aceasta a fost cea mai bună soluție pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, în condițiile în care prețurile la burse pe piețele europene explodaseră peste 400 de euro. În plus, se crede că energia electrică de la Centrala Cuciurgan ar reduce riscurile deconectărilor în masă în urma bombardamentelor din Ucraina vecină, așa cum s-a întâmplat pe 15 și pe 23 noiembrie curent.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE