Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești”, în premieră la Chișinău

299
0
Secvențe de la inaugurarea expoziției „Art Safari – Maeștrii artei românești”, 3 decembrie 2022, MNAM

Pe 3 decembrie a fost inaugurată expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Evenimentul, consacrat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Fundația „Constantin Mimi”, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În cadrul evenimentului au fost prezenți Președinta Senatului României, Alina Gorghiu; excelența sa domnul Ambasador plenipotențiar al României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu; directorul interimar al Institutului Cultural Român de la Chișinău, Narcis Afrasinei, directoarea generală a Art Safari Bucharest, Ioana Ciocan; președinta Fundației „Constantin Mimi”, Cristina Frolov; secretarul de Stat al Ministerului Culturii din Republica Moldova, Andrei Chistol; Veronica Roşca, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, şi Marcela Nistor, deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

Celebrul tablou „Care cu boi venind de la câmp” de Nicolae Grigorescu este expus la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Celebrul tablou „Care cu boi venind de la câmp” de Nicolae Grigorescu este expus la Muzeul Național de Artă al Moldovei

„Urmărind o cronologie a marilor direcții artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, selecția expoziției „Maeștrii artei românești” ilustrează diversitatea de viziune, tematică și stilistică specifică acestei perioade efervescente, când artiștii români – pictori, sculptori, graficieni – au asigurat sincronizarea artei românești cu principalele curente cultural-artistice europene. Expoziția își propune o punctare precisă a principalilor actori din domeniul artistic și formatori de școli de gândire din istoria modernă a României”, se menționează în comunicatul MNAM.

În expoziție putem vedea opere ale unor celebri pictori români: Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București, prezent cu lucrările „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”; Nicolae Grigorescu (1838-1907), considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este prezent, în cadrul expoziției, cu tablourile „Care cu boi venind de la câmp” și „Natură statică cu mere roșii”; Theodor Pallady (1871-1956) este autorul „Naturii statice cu ulcior și ciuperci” și Samuel Mützner (1884-1959) e prezent cu picturile „Scurteica roșie” și „Femeie cu văl”.

De asemenea, sunt expuse și lucrări semnate de Arthur Segal, Francisc Șirato, Camil Ressu, Hans Mattis Teutsch, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Gina Hagiu, Ion Alin Gheorghiu ș.a.

Expoziția va fi deschisă pentru publicul larg în perioada 3 decembrie 2022 – 22 ianuarie 2023.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT