Noi reguli de joc pe piața farmaceutică. Opoziția acuză guvernarea că umflă prețurile. Nemerenco: „Puneți mâna pe carte”

542
0
Foto: Digi24
Foto: Digi24

Se schimbă regulile de joc pe piața farmaceutică din Republica Moldova. În cadrul ședinței de joi, 8 decembrie, legislatorii au adoptat un nou mecanism de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente. De asemenea, deputații au votat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la medicamente.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit ministrului de profil, Ala Nemerenco, scopul modificărilor este de a facilita accesul populației la produsele medicamentoase de calitate și creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici autohtoni și străini. Potrivit factorilor responsabili, în prezent piața farmaceutică a Republicii Moldova se confruntă cu un deficit acut, fără precedent, al medicamentelor înregistrate. Iar modificările vin să asigure accesul cetățenilor la medicamente.

„Spre exemplu, în contextul patologiei oncologice, nu avem acces aici pe piață inclusiv la medicamente scumpe. Oamenii sunt obligați să plece peste hotare și să aibă acces la medicamentele care lipsesc pe piață”, a argumentat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

De cealaltă parte, opoziția parlamentară a acuzat guvernarea că prin modificările legislative operate se urmărește, de fapt, acceptarea scumpirilor la preparatele medicamentoase.

„Ați confirmat temerea noastră. Sunt convins că prețurile vor crește cu cel puțin 15%. Trebuie să fim gata și populația trebuie să conștientizeze că după implementarea acestei legi, majoritatea medicamentelor se vor scumpi. Este foarte important să înțelegem acest lucru… Deci, stimați cetățeni, atunci când veți merge la farmacie și veți primi cecuri mai mari cu 15%, să le aduceți la Ministerul Sănătății”, a comentat deputatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco.

În replică, ministra Nemerenco i-a sugerat socialistului să „pună mâna pe carte”.

„Dumneavoastră, de fiecare dată, folosiți tribuna parlamentului ca să manipulați și nu ați ratat niciodată această ocazie. Data trecută ați strigat în gura mare că au crescut prețurile la medicamente și ați spus niște cifre cosmice, eu vă spun, astăzi, aici, că avem creșteri de doar 3,5%, unele au scăzut, altele au crescut. Legea stabilește o creștere maximă de 15% a prețului. Eu vă invit să puneți mâna pe carte și să învățați mai mult, vă rog foarte mult”, a comentat ministra Ala Nemerenco.

Președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a menționat că scopul autorităților este de a garanta accesul cetățenilor la produse farmaceutice de calitate și surse bugetare pentru compensarea cheltuielilor pentru medicații ale moldovenilor.

„Dumneavoastră încercați să faceți politică și acest lucru este de înțeles. Nu pot exista produse calitative pe piață la prețuri nerezonabile”, i-a reproșat Perciun deputatului Odnostalco.

„Dacă ne așteptăm că o să avem medicamente variate și la prețuiri mai mici, asta este o fantezie. În ultimii ani, atestăm un exod al producătorilor de pe piață. Anume din aceste considerente, cetățenii noștri se duc cu geanta și aduc medicamente din altă parte, pentru că ele la noi pur și simplu nu sunt. Astăzi, legea nu prevede niciun plafon de majorare a prețurilor de la an la an și asta este o problemă.  Ceea ce facem noi prin acest proiect de lege, este că  introducem un plafon de majorare a prețurilor, asigurăm accesibilitatea și temperăm creșterile de preț”, a explicat deputatul PAS, Dan Perciun.

Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor conține aproximativ 4000 de produse comparativ cu anii precedenți, când erau circa 8000 de titluri de preparate medicamentoase.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE