Starea de urgență a fost prelungită cu încă două luni. Opoziția ripostează și acuză guvernarea de exces de putere

359
0

Starea de urgență a fost prelungită cu încă două luni. Decizia a fost aprobată, joi, 1 decembrie, cu votul majorității parlamentare, la solicitarea Guvernului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a menționat în raportul său că, în contextul războiului barbar din Ucraina vecină și al amenințărilor asupra securității infrastructurii energetice, există în continuare riscuri pentru țară și cetățeni, iar autoritățile au nevoie de instrumente care să le permită să intervină rapid în eventualitatea unor situații excepționale. Gavrilița s-a referit la cele două pene de curent majore, care au lăsat țara în beznă pe 15 și 23 noiembrie, la racheta rusească căzută la Naslavcea și altele trei care au survolat spațiul aerian al țării noastre punând în pericol securitatea aviației civile.

„Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii. Resimțim tot mai mult consecințele și riscurile acestui război. Aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale este deficitară. Pe lângă creșterea prețurilor ne confruntăm permanent cu o incertitudine legată de siguranța livrărilor”, a declarat șefa Executivului de la tribuna Parlamentului.

Natalia Gavrilița a vorbit și despre „acțiunile din spectrul unui război hibrid”, care implică atacurile cibernetice, amenințările cu bombă, care capătă amploare în ultima perioadă. „Toate aceste acțiuni urmăresc slăbirea instituțiilor statului și subminarea încrederii cetățenilor în capacitatea autorităților de a-și exercita atribuțiile”, a mai spus Gavrilița.

Prim-ministrul a menționat că Republica Moldova este într-o „situație fără precedent”, iar autoritățile – în condiția în care trebuie să identifice surse energetice necesare „de la o zi la alta”. Gavrilița i-a îndemnat pe legislatori să renunțe la „disputele politice și  retoricile populiste” și să dea dovadă de rațiune.

Deputații din opoziție, însă, nu și-au dat rând la microfoane și au acuzat guvernarea de  „exces de putere” invocând că starea de urgență vine doar să pericliteze activitatea instituțiilor statului.

„În nicio țară din regiune nu este stare de urgență. Dacă examinați componența Comisiei pentru situații excepționale, veți vedea că sunt aceleași persoane care reprezintă Guvernul și Parlamentul, or starea de urgență complică activitatea agenților economici  și afectează starea psiho-emoțională a societății. Considerăm că se poate activa în regim ordinar”, a menționat liderul socialiștilor, deputatul Vlad Bătrîncea.

Socialistul Vasile Bolea s-a supărat pe Gavrilița după ce s-a simțit vizat, probabil, în solicitarea premierului către legislatori de a da „dovadă de responsabilitate”.

„Iarăși împărțiți deputații în cei responsabili și cei iresponsabili făcând aluzie că cei din opoziție sunt iresponsabili, ei da, mă rog, Dumnezeu să vă ierte”, a menționat Bolea, care a cerut premierului un „raport de activitate pentru cele 13 luni de stare de urgență”.

Tot Bolea s-a interesat de ce țara rămâne fără curent în condițiile în care autoritățile procură electricitate din România, asta deși s-a explicat anterior despre interconexiunea liniilor de înaltă tensiune și mecanismul de funcționare.

„Electricitatea asta nu că ai umplut o căldare de curent, o ții acolo și o torni când vrei. Sistemul este interdependent, atunci când un element este distrus într-o tară, tot sistemul este perturbat. Eu înțeleg că e foarte amuzant, dar asta e fizică, nu avem ce face”, a explicat special pentru Bolea președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Unii deputați din opoziție au acuzat guvernarea că menține starea de urgență pentru a se „menține la putere” prin „îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale”. Iar comunistul Constantin Starîș a spus, în limba ucraineană, bancuri indecente de la tribuna centrală a Parlamentului.

„A linge fundul dictatorilor – acum e al doilea record la degradare. Tot parfumul de intelectual a rămas la un banc porcesc care-l caracterizează. Dacă auziți cuvântul degradare, să știți cum arată, să știți că are o față”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Starea de urgență a fost prelungită cu încă două luni începând cu ziua de 6 decembrie.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE