Arcadie Suceveanu, 70 de ani de la naștere: expoziție și medalion literar la MNLMK

787
0

Pe 16 noiembrie a.c., Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, expoziția și medalionul literar „«Poemul acesta pe care îl scriu»: Arcadie Suceveanu – 70”, care au deschis seria evenimentelor din Sala verde a muzeului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Îmbrăcată în straie de sărbătoare, Sala verde și-a întâmpinat primii oaspeți cu o expoziție alcătuită din cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii și obiecte personale din colecțiile MNLMK și din arhiva personală a lui Arcadie Suceveanu și cu un recital la saxofon, susținut de Serghei Gleb de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

În deschidere, Maria Șleahtițchi, director general al MNLMK, a salutat publicul numeros, prezent la eveniment, menționând că această prezență este și un însemn al respectului pentru poetul Arcadie Suceveanu, ajuns la vârsta de 70 de ani, o vârstă a înțelepciunii. În continuare, a fost prezentată concepția expoziției, elaborată de dr. Margareta Curtescu, cu suportul lui Arcadie Suceveanu, care a colorat spațiul cu metafore din propria-i creație. Astfel, publicul s-a lăsat provocat să descifreze semnificațiile oglinzii în care se reflectau mai multe cărți, dar și cele ale mărului roșu plasat pe un piedestal, chiar în centrul sălii.

În continuare, Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, și-a început discursul prin evocarea momentului de acum patru decenii, când l-a cunoscut pe Arcadie Suceveanu în cadrul unei emisiuni de la Radioul național, moment care a marcat colaborarea și prietenia dintre cei doi. Totodată, Teo Chiriac i-a mulțumit predecesorului său pentru modul în care a gestionat activitatea breslei scriitoricești în anii când a fost vicepreședinte, apoi președinte al Uniunii. Cu titlu de încheiere și în semn de înaltă apreciere, președintele US din Moldova a citat un fragment dintr-o cronică semnată de Alex. Ștefănescu: „Limba aleasă folosită de poet în cele mai inspirate texte ale sale, ca şi aptitudinea de a face din poezie un spectacol de gală constituie o contribuţie preţioasă la dezvoltarea literaturii române nu numai de acolo, ci şi de aici. De oriunde” („România literară”, nr. 50, 1990).

Medalionul a continuat cu mai multe evocări, amintiri și, evident, omagii aduse lui Arcadie Suceveanu, ajuns la o vârstă a bilanțului. Printre cei care au reușit să îl felicite se numără mai multe personalități din viața culturală de la noi, între care Leo Butnaru, Marian Stârcea, Eugen Lungu, Vladimir Beșleagă, Mircea V. Ciobanu, Anatol Moraru, Ana Bantoș, Ion Hadârcă, Dumitru Apetri, Eugenia Bejan, Constantin Șchiopu ș.a. Un omagiu scriitorului i-a adus și Alina Tabacari, șefă interimară a Direcției Cultură a Primăriei mun. Chișinău, care a vorbit despre impactul cărților pentru copii asupra generațiilor de ieri și de azi.

Prezența doamnei Lucia Suceveanu, soția scriitorului, a fost remarcată de mai mulți oaspeți ai evenimentului, care i-au mulțumit pentru sprijinul și grija acordate poetului, devenindu-i „mâna dreaptă și mâna stângă” (Teo Chiriac), dar și cea care „îi duce și plimbările”, vorba lui Serafim Saka, invocat de însuși Arcadie Suceveanu.

La finele evenimentului, omagiatul a mărturisit că prezența tuturor oaspeților, dar și discursurile lansate, îl motivează să pună punct și să o ia de la capăt, or după 70 de ani există viață.

Revenind la structura expoziției, reținem prezența mărului în calitate de însemn metaforic, ce trimite la volumul „Mărul îndrăgostit de vierme” (1999), din care cităm un fragment pentru a ispiti și alți iubitori de poezie să viziteze expoziția din Sala verde (funcțională până pe 11 decembrie 2022), dar și să citească opera lui Arcadie Suceveanu: „Asta e toată povestea mărului / îndrăgostit de propriul vierme – / măr care poate fi văzut / chiar la dumneavoastră pe masă” („Love story”).

Natalia HARITON,

cercetător științific superior la MNLMK

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE