Parlamentul European declară Rusia stat care sponsorizează terorismul și cere includerea grupării lui Kadîrov pe lista teroriștilor

326
0


Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, potrivit unui comunicat transmis miercuri, citat de digi24.ro. Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 de abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Documentul subliniază că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul şi „recurge la mijloace teroriste”.

Dita Charanzová, vicepreședinte al Parlamentului European, a cerut ca președintele Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru crimele sale. Întrucât în prezent Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicită UE şi statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.

Între timp, eurodeputaţii solicită Consiliului să includă organizaţia paramilitară rusă „Grupul Wagner”, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut şi sub numele de „Kadîroviţi”, precum şi alte grupări armate, miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia, pe lista UE a teroriştilor.

Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze şi mai mult Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca relaţiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanţii oficiali ruşi să fie menţinute la nivelul minim absolut, iar instituţiile din UE afiliate statului rus ce răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise şi interzise.

În contextul escaladării actelor de terorism ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni, rezoluţia PE solicită statelor membre să finalizeze rapid lucrările privind un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. Eurodeputaţii mai doresc ca ţările UE să prevină, să investigheze şi să urmărească penal orice eludare a sancţiunilor existente şi, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva ţărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze măsurile restrictive puse deja în aplicare.

Amintim că luni la Madrid a avut loc a 68-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO. O sesiune specială, concentrată pe o schimbare paradigmă de securitate. Discursurile și documentele adunării vorbesc despre „o nouă eră strategică”, iar rezoluția 479 propusă de Comitetul Politic NATO admite că „în spațiul euroatlantic nu mai este pace și că securitatea globală s-a deteriorat rapid, în special de când regimul rus a lansat (…) un brutal și nejustificat război de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei”.

Rezoluția propusă de Comitetul Politic NATO Adunării Parlamentare și adoptată de aceasta pe 21 noiembrie le cere statelor membre să considere Rusia, în mod explicit, un „stat terorist” și enumeră „încercările ilegale și cinice ale Rusiei de a anexa părți din teritoriul ucrainean care nu vor fi niciodată recunoscute sau acceptate de comunitatea internațională”. Rezoluția reafirmă „sprijinul ferm pentru suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și a Georgiei și a Republicii Moldova.”

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE