Etica lustrației//Ion Țurcanu: „Adoptarea acum a unei legi a lustrației mi se pare o idee ruptă de realitate”

177
0

–      Cât de necesară este acum o lege a lustrației în Republica Moldova? În ce relație ați fost cu KGB?

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Eu am cunoscut activitatea acestei instituții pe două exemple; pe propria piele, când am fost urmărit și amenințat de câțiva ofițeri KGB la sfârșitul anilor 80. Despre asta am scris în cărțile mele cu caracter autobiografic. Al doilea exemplu vizează cercetarea multor documente ale KGB referitoare la mișcarea de rezistență din Basarabia, care sunt deosebit de relevante pentru cunoașterea misiunii și caracterului acestei instituții sovietice de represiune.

Cât privește adoptarea acum, după peste treizeci de ani de la prăbușirea URSS și dispariția instituției respective, a unei legi a lustrației, mi se pare o idee ruptă de realitate. Ce ar putea ea să dea acum societății noastre? O va face mai fericită, mai prosperă? Sau o va ajuta să se debaraseze de toate haimanalele și tâlharii din politică? Dar cei mai mulți din aceștia nici nu au cunoscut KGB-ul. Dacă vor fi dați la iveală câțiva mucegăiți care în trecut au turnat pe unii sau pe alții, ce folos va fi din asta?

Sau un alt exemplu, din documentele referitoare la mișcarea de rezistență. Unii luptători activi, cum a fost Filimon Bodiu, au fost trădați chiar de către prietenii și consătenii lor cei mai apropiați, deoarece, dacă nu o făceau, erau nimiciți cu toată familia lor. Cine și ce ar câștiga dacă ar afla aceste fapte?

Societatea noastră nu de lustrație are nevoie acum, ci de primenirea, curățarea acelei turme de deținători ai puterii și de aspiranți la putere, care, pentru a obține fructul jinduit, sunt capabili de ilegalități și măgării, în comparație cu care „donosurile” obținute cândva forțat de către KGB sunt mici păcate, poticneli involuntare, niște fapte regretabile îngropate adânc în trecut și complet lipsite de efecte retroactive.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT