„Un președinte datorită căruia comunitatea internațională știe despre noi”

726
0

S-au împlinit doi ani de când Maia Sandu a devenit președintă

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Președinta Maia Sandu a împlinit marți, 15 noiembrie, doi ani de mandat. Potrivit unor analiști politici, în momentul de față, „Republica Moldova are cel mai bun președinte din istoria sa”. Deblocarea finanțării externe, atragerea de noi investiții și suport bugetar, ieșirea din zona gri a Europei, obținerea statutului de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană sunt primele și cele mai importante rezultate ale șefei statului, a declarat analistul politic Laurențiu Pleșca pentru „Gazeta de Chișinău”. La capitolul ratări, Ion Leahu, ex-membru al Comisiei Unificate de Control, enumeră lacunele în relațiile cu Comratul,  tergiversarea reformelor în justiție și în economie.

  „Când la așa-zisele proteste din centrul capitalei se scandează «Jos Maia Sandu!» nu ar trebui să ne mire faptul că, timp de 30 de ani, cetățenii moldoveni au fost mințiți și manipulați să suporte fărădelegile clasei politice moldovenești. Ar trebui să dăm jos un bandit ori un corupt, nu un președinte datorită căruia în sfârșit comunitatea internațională știe de acest stat și, mai mult, își manifestă interesul de a sprijini Moldova, care în momentul de față, după Ucraina, este al doilea cel mai afectat stat din cauza războiului, după Ucraina. Nu am vrea să ne imaginăm situația ipotetică în care am fi avut un președinte izolat de principalii și adevărații parteneri ai Republicii Moldova, mai ales într-o situație atât de sensibilă pentru securitatea țării”, a menționat Laurențiu Pleșca.

Potrivit analistului, cu toate că nu s-a obținut un preț preferențial pentru gaze, s-au identificat alternative pentru a depăși situația precară în care ne aflăm.

„Cu aproape un miliard de euro în bugetul statului a contribuit Occidentul pentru a depăși un colaps bugetar din cauza războiului, crizei energetice, pandemiei și inflației, iar șeful statului și-a exercitat atribuțiile în politica externă, convingând partenerii de dezvoltare să aibă încredere în Moldova și parcursul său proeuropean de neclintit și ireversibil”, a spus expertul.

Politologul a mai menționat că suntem „de partea bună a istoriei, unde președintele țării are ușile deschise și interacționează cu principalii lideri europeni pentru a reprezenta interesele cetățenilor atât în țară, cât și în afara granițelor”.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Ion Leahu, ex-membru în Comisia Unificată de Control (CUC), a spus că Maia Sandu este în avantaj față de oponenții săi.

„E cinstită și acceptă asemenea oameni”

„Eu nu sunt prea obiectiv dat fiind faptul că o privesc pe Maia Sandu doar în comparație cu oponenții săi. Este evident pentru mine că, în această competiție, ea are un avantaj indiscutabil. Și anume – e cinstită și acceptă asemenea oameni. E axată categoric spre transformări democratice și spre prioritatea legii. Fenomenul acesta a fost remarcat în Europa și în SUA, factor ce a schimbat situația RM. Ea a revenit în orbita democrației mondiale. Sub conducerea lui Plahotniuc sau a lui Dodon era pe cale de a completa șirul statelor ostracizate – Rusia, Belarus etc. Datorită Maiei Sandu, Moldova a obținut statut de candidat la aderarea la UE”, a menționat Ion Leahu.

De asemenea, el relevă că, în timpul mandatului Maiei Sandu, Republica Moldova a obținut accesul la finanțare externă și a fost prevenită o catastrofă financiară și energetică.

Constatări la capitolul ratări

„Pe viitor, dacă vom evita consecințele războiului, am putea porni pe calea dezvoltării europene. La capitolul ratări, trebuie de constatat că s-au comis mai multe greșeli. Prima – nu e asigurat modul corect al relațiilor cu Comratul. S-a admis tergiversarea reformelor în justiție și în economie. Asta a creat impresia că în acest domeniu nu se face nimic. Se comite inconsecvență în raport cu România, fapt care ar putea avea consecințe negative. De aceea, președintele este obligat să repare greșelile comise pentru a asigura realegerea sa în funcție și promovarea Partidului Acțiune și Solidaritate în Parlament”, a subliniat Ion Leahu.

 „Trebuie să rămânem uniți”

Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un mesaj pe Facebook, cu ocazia împlinirii celor doi ani de mandat în calitate de președintă a Maiei Sandu.

„Cu exact doi ani în urmă, cetățenii Republicii Moldova au acordat un vot istoric pentru Maia Sandu. Oamenii s-au unit și au votat pentru un președinte onest, competent și curajos. Inspirați de Maia Sandu, oamenii au alungat de la putere o clasă politică extraordinar de toxică și coruptă, în frunte cu Plahotniuc, Dodon, Șor, Andronachi etc. Desigur, sistemul încă nu este curățat. Fiind încolțită din toate părțile, mafia vrea acum să creeze haos în țară cu ajutorul Kremlinului. Noi nu vom admite asta, dar, ca să reușim, trebuie să rămânem uniți”, a spus deputatul.

Totodată, Radu Marian spune că trebuie să fim uniți în jurul obiectivului promovat cu atâta ardoare de Maia Sandu: aderarea Republici Moldova la lumea păcii și libertății care este Uniunea Europeană.

„Acest obiectiv a devenit și mai clar astăzi, când lumina s-a stins temporar în casele a zeci de mii de moldoveni din cauza bombardamentelor rusești. Trebuie să lăsăm definitiv în urmă lumea rusă a războiului și autoritarismului”, a subliniat parlamentarul.

„Maia Sandu este cartea de vizită a Moldovei”

Analistul politic Nicolae Negru spune că „Maia Sandu este, într-un fel, cartea de vizită a Republicii Moldova”.

„Până la alegerea ei Republica Moldova era izolată pe plan internațional. Acum avem prieteni pretutindeni. În primul rând, s-au îmbunătățit relațiile cu România, care reprezintă principala piață de desfacere a producției din R. Moldova. S-au îmbunătățit relațiile și cu alte state. Obținem asistență financiară foarte mare și lucrul acesta nu ar fi fost posibil dacă era Dodon la putere”, a declarat Nicolae Negru pentru Radio Chișinău.

Reamintim că, acum doi ani, pe data de 15 noiembrie 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale în turul doi în care a participat și fostul șef de stat, Igor Dodon. Șefa statului a obținut victorie cu 57,7 de voturi din partea cetățenilor moldoveni.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE