Termoelectrica confirmă, la săptămâni distanță, producerea unei avarii, iar premierul Gavrilița nu știe detalii: „Nu lucrez la Termoelectrica” 

381
0

SA „Termoelectrica”, principalul furnizor de agent termic din capitală, confirmă producerea unei avarii serioase la unul dintre blocurile sale strategice, abia după ce informația a fost divulgată de sursele postului de televiziune Jurnal TV, care a și dat un semnal de alarmă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit responsabililor din cadrul întreprinderii,  avaria s-ar fi produs în seara zilei de 10 noiembrie, adică exact acum o săptămână, la generatorul blocului energetic nr. 3, care, în ziua următoare a fost oprit. Potrivit responsabililor, în continuare, au fost întreprinse toate măsurile necesare de protecție și stabilită cauza producerii avariei.

„Comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură. Menționăm că temperatura de lucru este de 545 grade Celsius și accesul personalului poate fi admis doar după răcire, până la temperatura și parametrii prestabiliți de normative. Pe moment, în conformitate cu cerințele tehnice se desfășoară lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3”, se menționează în comunicatul emis de instituție, care dă asigurări că „regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți”.

De cealaltă parte, potrivit surselor Jurnal TV, avaria s-ar fi produs încă acum două săptămâni, pe 4 noiembrie.

„Vă amintesc că este vorba despre blocul nr. 3, sursa nr. 1, care vara ar trebui să fie reparată capital de compania Horus, controlată din zona de offshore și mulți ani afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Mordașov. A fost o licitație cu scandal, care inițial a fost câștigată de altă compania română. Însă Termoelectrica a anulat subit tenderul și a recurs la așa-zisele negocieri directe, în care Horus este mare „specialist”. Prin urmare, peste 5 milioane de lei au plecat, din nou, în buzunarul companiei dubioase”, scrie fostul deputat în Parlament, Alexandr Slusari, pe pagina sa de socializare.

Potrivit lui, la ora actuală, situația de la SA „Termoelectrica” este „gravă”. „Sursa 1 a trecut de la păcură la gaz și cazanul vechi de rezervă lucrează doar pentru încălzirea apei și livrarea agentului termic. Prin urmare, pe moment Termoelectrica nu poate produce un volum suficient de energie electrică, încalcă contractul de furnizare a energiei și suportă pierderi financiare enorme. Este un risc serios că aceste pierderi vor influența asupra creșterii tarifului la gicacalorie, care și așa este unul exorbitant”, mai scrie fostul deputat.

Ministrul de profil, Andrei Spînu, nu a venit cu o reacție oficială la acest subiect, iar șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a recunoscut că a aflat din presă despre această situație și că nu știe alte detalii.

„Am aflat despre acest incident, imediat am solicitat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției proprietăți publice să investigheze toate circumstanțele și situația reală. După ce vom avea toate faptele, nu doar anumite informații apărute în spațiul public, vom reveni cu precizările de rigoare”, a spus Gavrilița.

Șefa Executivului a spus că nu știe nici dacă, în aceste condiții, întreprinderea de termoficare funcționează în bază de păcură sau de gaz.

„Nu vă pot spune, pentru că nu lucrez la Termoelectrica. Din câte știu eu, luna aceasta folosea și păcură și gaz”, a menționat Gavrilița.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE