Din istoria Campionatelor Mondiale la fotbal (ediția I)

370
0
Înainte de meciul final (în coloana din dreapta sunt viitorii campioni mondiali)

Trofeul Cupei Mondiale de Fotbal a sosit la Doha (Qatar), după o călătorie prin 51 de țări. Marele eveniment sportiv se află la a XXII-a ediție și se va desfășura în intervalul 20 noiembrie – 18 decembrie a.c. În acest context, vom face o scurtă prezentare a ediției inaugurale, ce a avut loc în Uruguay (13-30 iulie 1930), an în care țara își sărbătorea un centenar de la prima ei Constituţie, echipa naţională câştigând anterior titlurile supreme la Jocurile Olimpice de la Paris 1924 şi de la Amsterdam 1928.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Toate partidele s-au jucat în capitala Montevideo. La turneu au participat 13 echipe, fără să treacă prin sita preliminariilor. Ele au fost repartizate în patru grupe: 1) Argentina, Chile, Franţa, Mexic; 2) Iugoslavia, Brazilia, Bolivia; 3) Uruguay, România, Peru; 4) SUA, Paraguay, Belgia. Fiecare învingătoare a grupei se califica în semifinale. Primele două meciuri ale Cupei Mondiale au avut loc concomitent şi au fost câştigate de Franţa şi de SUA, care le-au învins pe Mexic cu 4-1, respectiv pe Belgia cu 3-0. Francezul Lucien Laurent a înscris primul gol din istoria Mondialelor de fotbal. În semifinale Argentina a învins SUA cu 6-1, iar Uruguay s-a impus în faţa Iugoslaviei cu acelaşi scor.

Uruguay (prima campioană mondială)

Finala mică nu s-a desfășurat din cauza refuzului lotului Iugoslaviei de a juca, fiind invocat motivul arbitrajului defectuos. Nu se cunosc prea multe detalii, cert este că echipa SUA a intrat în posesia distincțiilor de bronz; iugoslavii pretindeau ulterior că și ei au bronzul, doar că li s-a înmânat o singură medalie pentru toată formația.

În finală, gazdele (numite şi echipa Celeste datorită culorilor echipamentului) au învins Argentina cu 4-2 în faţa a 93 000 de suporteri pe Estadio Centenario. Trofeul suprem (Cupa Jules Rimet) era în formă de statuetă de aur (38 cm; 1,8 kg de aur pur; 3,8 kg per total), reprezentând-o pe Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă. Argentinianul Guillermo Stabile a fost golgheterul turneului, marcând de 8 ori.

Naționala României a fost prima care s-a înscris oficial în competiţie. În primul meci tricolorii au învins cu 3-1 selecționata Peru, în prezenţa a doar 300 de spectatori. Atacantul român Adalbert Deşu a deschis scorul în primul minut al partidei. Peru a egalat în min. 75, iar peste 10 minute de două ori au înscris Ştefan Barbu şi Constantin Stanciu. La meciul dintre România și selecţionata ţării gazdă au asistat 80 000 de microbiști, viitorii campioni mondiali impunându-se cu 4-0. La întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost întâmpinați la Gara de Nord din Bucureşti de un număr impunător de susținători.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE