Boneta frigiană – mascota Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

624
0

Au fost stabilite mascotele Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de vară, ce se vor desfășura în 2024 la Paris. Noile însemne olimpice vor avea silueta unor bonete frigiene, simbolizând lupta pentru libertate. Bonetele sunt de culoare roșie, au formă triunghiulară (conică), vârful îndoit înainte și poartă numele de Phryges.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Libertatea pe baricade

Detaliul vestimentar a fost adoptat de făuritorii Revoluţiei franceze din 1789, ca simbol al luptei pentru libertate. Evenimentul revoluționar s-a răspândit ulterior în Europa întreagă (chiar dacă nu sub formă de republică), odată cu marșul triumfal al armatelor franceze conduse de Napoléon Bonaparte. În celebra pictură a lui Eugène Delacroix Libertatea conducând poporul (La Liberté guidant le peuple), numită și Libertatea pe baricade (sărbătoreşte Revoluţia Franceză din 1830) putem vedea boneta frigiană purtată de femeia (Marianne) din centrul tabloului, ea întruchipând năzuința sacrală a revoluționarilor – Libertatea.

Femeia din vârful baricadei, care prin silueta ei măreață amintește de figurile antice, poartă într-o mână tricolorul francez, noul steag al Republicii (culorile semnificând cele trei idealuri revoluționare: Libertatea, Egalitatea, Fraternitatea), iar în cealaltă o baionetă, menită să apere, apoi să și răspândească aceste valori în lumea întreagă, proces ce se derulează până în prezent, chiar dacă într-o formă mai puțin combatantă decât la începuturile epocii moderne.

În căutarea sensului („Nu un animal, ci un ideal”)

Organizatorii și-au dorit să evite adoptarea unei mascote care să fie reprezentată de un animal oarecare, așa cum s-a practicat la Jocurile Olimpice precedente.

„Ceea ce am căutat este sensul. Semnificaţia este pe primul loc de fiecare dată când Paris 2024 proiectează sau creează ceva. Acest lucru este extrem de important pentru noi, pentru că am vrut să avem o mascotă cu ceva de spus. Ca să fiu sinceră, la un moment dat chiar ne-am gândit că poate era mai bine să nu avem nicio mascotă decât să avem una fără scop sau lipsită de sens precis. Ne întrebam – ce ar putea fi o mascotă care ar putea întruchipa, într-adevăr, spiritul francez? Răspunsul corect ar fi nu un animal, ci un ideal. Francezii au vrut ca mascota Paris 2024 să aibă dreptul de a avea o viziune şi de a o împărtăşi lumii – un  simbol pentru că sportul poate schimba totul. Francezii vorbesc despre o nouă revoluţie cu oamenii din Franţa, de revoluţia prin sport”, a specificat Julie Matikhine, directoarea de brand la Paris 2024.
Mascotele Phryges au fost redate ca nişte figuri drăguţe, asemănătoare ştrumfilor, menite de a capta atenția. Este o piesă care îşi trage numele de la unul dintre regatele antichităţii în care a fost purtată pentru prima dată, Frigia, pe teritoriul Turciei de astăzi. De asemenea, era răspândită în Persia, Balcani, Tracia și Dacia. Această formă a devenit populară în Roma Antică, fiind purtată de sclavii emancipaţi şi asociată cu zeiţa romană Libertas. Ulterior a apărut în stema anumitor republici sau a instituţiilor statului republican în locul în care altfel ar fi fost folosită o coroană şi astfel a ajuns să fie identificată ca simbol al formei de guvernare republicane.

 

„Singuri mergem mai repede, dar împreună mergem mai departe”

Actualmente boneta este prezentă în instituţiile din Franţa, în şcoli şi în primării. De remarcat că boneta olimpică este ceva mai mică decât cea paralimpică, care este puţin mai înaltă şi are o proteză pe piciorul drept. Ambele împărtăşesc un motto olimpic: „Singuri mergem mai repede, dar împreună mergem mai departe”.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august, iar Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 28 august şi 9 septembrie.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE