Riscul deconectărilor masive ale energiei electrice persistă. Mai multe puncte de trecere a frontierei rămân închise

315
0

Riscul deconectărilor masive a energiei electrice persistă, iar penele de curent similare celei din seara zilei de marți, 15 noiembrie, s-ar putea repeta, iar consecințele pot fi și mai serioase.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Se întâmplă în condițiile în care bombardamentele Rusiei împotriva Ucrainei vecine vizează infrastructura energetică a țării, de care este dependentă inclusiv Republica Moldova.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări ale energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi. Vă îndemn să economisim în continuare și rămânem solidari!”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de socializare.

Precizăm că, în seara zilei de marți, zeci de localități din mai multe raioane ale Republicii Moldova au rămas în beznă, după deconectarea automată a unei linii de tensiune  din sistemul de transport. Din fericire, situația de marți a putut să fie remediată rapid.

„Premier Energy informează că, la ora 16:37, s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de ÎS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori.  Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, incidentul fiind în afara ariei de gestiune a furnizorului de energie și a operatorului sistemului de distribuție, și îi asigurăm, totodată, că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, a precizat furnizorul.

Problema a fost remediată, iar localitățile rămase fără curent – reconectate. Autoritățile de la Chișinău au condamnat, din nou, atacurile  Rusiei asupra infrastructurii critice a țării vecine, care afectează inclusiv Republica Moldova.

„Riscurile de a rămâne fără curent electric rămân ridicate și cerem din nou Rusiei să oprească atacurile asupra infrastructurii critice ucrainene. Din cauza unor ambiții greu de înțeles, au de suferit milioane de ucraineni și iată, zeci de mii de moldoveni. Vin și cu un apel pentru unii colegi din Parlament care uită că în pofida viziunilor politice pe care le au, mai presus de toate sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Măcar în aceste clipe să se gândească la suferința unor oameni simpli care nu poartă nicio vină și să lase ambițiile geopolitice la o parte”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de socializare.

Și președinta Maia Sandu a condamnat atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei vecine.

„Regimul de la Kremlin a lansat un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere… Războiul trebuie oprit!”, a declarat Maia Sandu.

Din cauza situației energetice complicate din Ucraina vecină, trei puncte de trecere a frontierei cu Moldova rămân închise. Poliția de Frontieră a anunțat recent că, din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, și-a sistat activitatea și punctul de trecere a frontierei Ceadîr Lunga – Novîie Traianî. Rămân nefuncționale PTF Vulcănești și PTF Mirnoe.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE