Maia Sandu: Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

401
0
Sursa Foto: Aleph Media
Sursa Foto: Aleph Media

După ce s-a reunit pentru prima dată în cursul nopții, Consiliul naţional de securitate (BBN) al Poloniei a anunţat miercuri, 16 octombrie, că se va întruni din nou în cursul zilei, cu începere de la ora 11:00 GMT, în contextul îngrijorărilor că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în ţări vecine după ce o rachetă a căzut marţi, 15 octombrie, pe teritoriul polonez, omorând două persoane, scrie agerpres.ro, cu referire la Reuters.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„BBN analizează în prezent cu comandanţi, şefi de servicii şi aliaţi aranjamentele făcute până acum”, a scris pe Twitter şeful BBN, Jacek Siewiera.

Preşedintele Andrzej Duda a declarat anterior că Polonia nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

„Reacţia aliaţilor noştri, sprijinul lor fără echivoc şi disponibilitatea de a fi alături de noi arată că suntem o ţară mult mai sigură decât dacă nu am fi fost în NATO”, a declarat ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski miercuri dimineaţă la postul de radio RMF FM.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat că racheta nu a fost trasă probabil din Rusia.

Potrivit unor oficiali americani, citaţi de Associated Press, primele constatări arată că racheta care a lovit teritoriul polonez a fost trasă de forţe ucrainene pentru a doborî o rachetă rusească.

În același timp, potrivit datelor din sfera serviciilor de informaţii discutate în cadrul unei reuniuni de urgenţă a liderilor G7 şi NATO, pe marginea summitului G20 din insula indoneziană Bali, o rachetă care a ucis doi oameni în Polonia ar fi putut fi lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei împotriva unui proiectil rus care se apropia, a informat miercuri cotidianul britanic „Financial Times” (FT), preluat de EFE. Investigaţiile cu privire la cele întâmplate sunt încă în curs şi nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie, adaugă FT.

Totodată, un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Poloniei marţi, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj în care scrie: „Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația. Războiul trebuie oprit!”

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își exprimă solidaritatea cu Polonia urmare a exploziilor de pe teritoriul său produse în după-amiaza zilei de 15 noiembrie.

„Rămânem în contact cu autoritățile de la Varșovia, care stabilesc circumstanțele producerii acestora”, se anunță într-un comunicat al ministerului.

În legătură cu decesul a două persoane în satul polonez Przewodów de la granița cu Ucraina, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a transmis omologului său polonez Rau Zbigniew cele mai sincere condoleanțe familiilor îndurerate ale victimelor inocente.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE