Festivalul Internațional „J.S. Bach” a ajuns la cea de-a XI-a ediție

706
0

În perioada 10-17 noiembrie 2022, la Sala cu Orgă se desfășoară o nouă ediție a Festivalului Internațional de Muzică „J.S. Bach”, un eveniment prin care de mai bine de un deceniu este celebrat marele compozitor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Programul celei de-a XI-a ediții include patru concerte de o înaltă ținută artistică, cu participarea unor artiști valoroși din Germania, Spania, Elveția, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului a avut loc pe 10 noiembrie, cu un concert intitulat „Bach și Cellissimo”, prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe tânărul și talentatul violoncelist german, Florian Schmidt-Bartha.

Subliniem că o inovație în festival este amplasarea unui ecran LED pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă, pe care a fost transmis în direct concertul de la inaugurarea festivalului. Concertul de la închiderea acestuia, de asemenea, va fi transmis în direct, pe ecran. Este o modalitate de a împărtăși sărbătoarea muzicii cu chișinăuienii și cu oaspeții capitalei aflați în preajma Sălii cu Orgă.

Potrivit unei tradiții din cadrul festivalului, muzica lui Bach este prezentată fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. Pentru anul 2022, s-a optat pentru un duet de pianiști din Spania – Alexis Delgado și Iñaki Salvador, care s-au reunit pentru a crea un program de improvizații Bach în stil jazz, cu elemente de bossa nova sau ragtime. Acest concert, „Johann Sebastian JAZZ”, va fi prezentat pe 12 noiembrie.

Pe 15 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de unul dintre organiștii de top din Elveția, Benjamin Righetti, organist titular al Catedralei „Saint-François” din Lausanne, compozitor, profesor universitar (clasa orgă) la Universitatea de Muzică din Lausanne. Muzicianul va prezenta un program din lucrări pentru orgă de Bach și creații proprii.

Festivalul va culmina în data de 17 noiembrie, cu concertul „Universul Bach”, în realizarea căruia sunt antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Tatiana Costiuc, soprano; Mihaela Ișpan /România, alto; Viktar Navitski, tenor, și Alexei Botnarciuc, bas. Vor fi interpretate două creații vocal-simfonice, „Stabat Mater” de Josef Rheinberger, în premieră la Chișinău, și Cantata „Herz und Mund und Tat undLeben” de J.S. Bach. De asemenea, va fi prezentată Simfonia în D-major de Johann Christian Bach, fiul marelui compozitor.

Festivalul este organizat de Sala cu Orgă în colaborare cu Fundația Culturală „J.S. Bach”. Parteneri: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Ambasada Spaniei la București, Primăria Municipiului Chișinău.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE