Dacia Buiucani – un club mic cu inimă mare

580
0

Maricica este o fetiță care a împlinit 6 ani și a devenit recent unicul ambasador oficial al Daciei Buiucani. Ea are Sindromul Down, făcând parte din grupul acelor copii care și-au creat o relație specială cu clubul de fotbal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Puterea acestui sport cu mare priză la public trebuie utilizată pentru schimbarea lumii în bine, chiar dacă mijloacele materiale modeste nu ne permit uneori să facem tot ce ne propunem în acest sens”, consideră Ivan Goncearuc, specialist pentru dezvoltarea comunității la Dacia Buiucani, Community Development Officer la UEFA.

Chiar dacă nu este cel mai finanțat club în fotbalul moldovenesc, în schimb este unicul cu o strategie de responsabilitate socială corporativă, axată pe promovarea în exclusivitate a talentelor autohtone. Aici există una dintre cele mai mari Academii de fotbal din țară. Începând din anul 2022, Dacia Buiucani a inițiat colaborarea cu Asociația Sunshine, organizație moldovenească de caritate, care se preocupă de problemele caracteristice copiilor cu Sindromul Down. Pentru ei clubul organizează tot felul de exerciții și festivaluri fotbalistice, cu participarea jucătorilor și antrenorilor, devenind o platformă de promovare a toleranței și incluziunii.

Copiii solari sunt prezenți practic la fiecare meci al clubului,  având și o pagină pe Facebook (#AiNostri). De asemenea, în luna octombrie a.c. împreună cu Sunshine a fost organizată o expoziție caritabilă de artă. Activitatea socială a celor de la Dacia cuprinde și acțiuni de apărare a drepturilor, întrajutorare și educare în stilul unui mod de viață sănătos al copiilor din familii defavorizate. De descoperire a talentelor, inclusiv la dansuri și interpretare de cântece, alte activități artistice.

Încă o preocupare a clubului constă în activități cu caracter ecologic, de protejare a mediului înconjurător, cu folosirea bateriilor solare și a iluminării Led pe propria arenă. De asemenea, acoperământul de cauciuc și alte materiale sintetice sunt înlocuite treptat cu cele pe bază de nisip. Pe scurt, Dacia este o bijuterie în lumea fotbalului, cu preocupări nu doar sportive, ci și de ordinul celor capabile să facă lumea mai bună.

Natalia DONEȚ

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE